Werving ‘nieuwe’ promotiestudenten kan beginnen

Het ministerie van Onderwijs heeft de bursalenproef van de RUG goedgekeurd. De universiteit begint binnenkort met het werven van de eerste lichting promotiestudenten.

In totaal kunnen er aan de RUG zo’n 850 studenten in het experiment promoveren. Lou de Leij, decaan van de Groningen Graduate Schools en ontwerper van het bursalenplan, is blij dat de RUG alle promotieplekken krijgt toegewezen waar de universiteit om had gevraagd. ‘Ik vond dat nog best wel spannend. Er zijn in totaal tweeduizend plaatsen beschikbaar en daar hebben wij een groot gedeelte van gekregen.’

Ook de Erasmusuniversiteit in Rotterdam heeft met vijftien toegewezen plekken precies het aantal gekregen dat ze wilde. Lou de Leij verwacht dat het ministerie nog een tweede inschrijfronde gaat houden. ‘De tijd die er was om een aanvraag in te dienen was vreselijk krap. Veel universiteiten zijn nog wat huiverig, maar de minister heeft wel tweeduizend plekken te vergeven, het kan dan bijna niet anders dan dat ook de andere universiteiten nog een kans krijgen om zich aan te melden.’

Eigen studenten

De RUG heeft in het verleden veel ervaring opgedaan met promotiestudenten, maar moest ermee stoppen omdat er problemen waren met de belastingdienst. Volgens De Leij zijn alle problemen opgelost en kent het huidige plan geen obstakels meer.

De universiteit gaat de promovendi vooral zoeken onder de eigen studenten die nu een researchmaster volgen. Volgens de plannen moeten kandidaten beter voorbereid worden op het promotietraject door meer aansluiting tussen de researchmaster en het PhD-traject. Daarnaast kunnen promotiestudenten cursussen volgen die hen hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Informatie over deze promotieplaatsen is te vinden op een speciale website die de RUG hiervoor in het leven heeft geroepen.

 

 

09-05-2016