Wetenschapsfractie tegen reorganisatie restaurants

De Wetenschapsfractie in de universiteitsraad is tegen de reorganisatie en uitbesteding van de restaurants en kantines van de RUG.

De universiteit wil de koffiecafé’s, restaurants en afhaaltentjes in de etalage zetten. De grote kantines zijn niet meer van deze tijd, meent de RUG. Daarnaast wil de universiteit zich alleen nog focussen op onderwijs en onderzoek, en kunnen kosten worden bespaard door de restaurants te verkopen.

Maar de Wetenschapsfractie is het daar niet mee eens. ‘Ik kan er kort over zijn: wij zullen tegen de outsourcing en de daarmee gepaard gaande reorganisatie stemmen. Nut en noodzaak ontbreken ons inziens namelijk volledig’, reageert partijlid Mathieu Paapst.

Donderdag discussiëren de partijen in de universiteitsraad over de reorganisatie. Ze mogen echter alleen advies geven over de kwestie. De uitbesteding is niet meer tegen te houden.

Subway

De partijen hebben de plannen voor de uitbesteding tot nu toe alleen vertrouwelijk besproken. Volgens welingelichte bronnen hebben de studenten en medewerkers veel kritiek op de plannen. Zo zou het bedrijfsplan niet voldoende zijn uitgewerkt.

Subway_Karlsruhe

De universiteit wil geen grote kantines meer, maar verschillende kleine zaakjes. In het bedrijfsplan wordt fastfoodketen Subway als voorbeeld genoemd. Maar de partijen zien dat niet zitten, zo wordt door verschillende bronnen gezegd, omdat de sandwiches en salades van Subway duur en ongezond zijn.

Studentenpartij SOG is niet tegen uitbesteding, maar is wel kritisch over de plannen. ‘We snappen dat de Wetenschapsfractie tegen uitbesteding is. Maar een paar jaar geleden is geprobeerd om met behulp van een externe expert de problemen op te lossen. Dat is niet gelukt. Vandaar dat we nu de voordelen van outsourcing zien’, zegt fractievoorzitter Alexander van ’t Hof.

Maar de partij wil alleen dat er wordt uitbesteed als dat voor lagere kosten voor universiteit en studenten zorgt. Van ’t Hof: ‘We willen een simpeler, gezonder en duurzamer aanbod. Daarnaast willen we dat studenten er ook kunnen werken. We zien ook nog een kans voor studentenondernemingen als er een foodcourt komt.’

Studentenpartij Lijst Calimero wil vooral dat de prijzen laag blijven. ‘Ten eerste willen we dat de RUG toezicht kan houden op de prijzen van de externe cateraar en hier ook invloed op kan uitoefenen. We willen niet dat studenten ineens veel meer voor hun warme maaltijd moeten gaan betalen’, reageert fractievoorzitter Nathalie Niehof.

Reorganisatie

De 29 medewerkers van de kantines en restaurants kregen net voor de kerstvakantie te horen dat de voorzieningen worden uitbesteed en gereorganiseerd. Er gaan geen banen verloren, de nieuwe cateraar moet de medewerkers overnemen en hun salaris garanderen.

Volgens de RUG is er met name door de internationalisering meer vraag naar een ander aanbod van maaltijden en dranken, en behoefte aan kleinere zaakjes. Maar uit het klanttevredenheidsonderzoek van mei 2015 blijkt dat studenten en medewerkers, met uitzondering van de prijzen, best tevreden zijn. De cateringlocaties, vergader- en lunchservices, diners en buffetten scoren allemaal een 6,5 of 6,6. Een tiende lager dan het jaar ervoor.

Kosten

Vooral de kosten lijken een belangrijke reden voor de reorganisatie. De afgelopen twee jaar boekte de afdeling een negatief resultaat van zo’n 700.000 euro. Daarnaast wil de universiteit het concept met kleine zaakjes graag toepassen bij nieuwbouwprojecten om faculteiten een internationale uitstraling te geven.

Volgens de reorganisatieplannen zal de voorbereiding van de uitbesteding dit jaar 182.000 euro kosten. Volgend jaar moeten de consultants, loopbaanbegeleiding en projectondersteuning nog eens 129.000 euro kosten. De kantines worden volgend jaar tijdens de zomervakantie verbouwd, zodat de nieuwe cateraar in september 2017 kan beginnen.

17-02-2016