Wetenschapsquiz bij jarig Kenniscafé

Alfa’s weten niks van wiskunde, bèta’s niks van kunst, gamma’s hangen er tussen in en studenten weten sowieso niks uit hun hoofd. Donderdag organiseert het Kenniscafé een Wetenschapsquiz om te kijken of die clichés een beetje kloppen.

De quiz wordt georganiseerd ter ere van het vijfjarig bestaan van het Kenniscafé Groningen. Vier teams strijden om de winst: een alfa-, een bèta- en een gammateam, bestaande uit Groningse hoogleraren, lectoren en docenten én een multidisciplinair samengesteld studententeam.

Doordenkertjes

De teams krijgen opvallende kwesties en doordenkertjes uit diverse wetenschapsgebieden voorgelegd die ze gezamenlijk moeten oplossen, plus snel te beantwoorden kennisvragen. In totaal gaat het om achttien vragen. Na afloop volgt uitleg van het juiste antwoord aan de hand van live experimenten, YouTubefilmpjes of door onderzoekers van de RUG die thuis zijn in het onderwerp.

Het publiek vormt zelf het vijfde team, want misschien wint the wisdom of the crowd het wel van de specialisten. Je kunt dus zelf ook meedoen, gewoon via je mobiele telefoon. Toegang is gratis en je krijgt ook nog een gratis drankje!

Vier teams

Voor de alfa’s doen mee: Vladimir Bartelds, docent international communication, Angeliek van Hout, docent moderne taalkunde en Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal- en letterkunde.

De gamma-afgevaardigden zijn hoogleraar economische geografie Jouke van Dijk, Jeannette Doornenbal, lector integraal jeugdbeleid aan de Hanze Hogeschool en Arie Dijkstra, hoogleraar sociale psychologie.

Voor de bèta’s komen Hans Revier, lector mariene wetlands studies van de Hogeschool, hoogleraar polymeerchemie Katja Loos en hoogleraar celbiologie Frans Kroese.

Het studententeam bestaat uit Ricardo de Ruiter (natuurkunde), Michiel Mulder (psychologie) en Willemien Vlas, student kunstgeschiedenis.

Voor meer informatie zie de website van Studium Generale.

 

quiz

21-05-2013