Wiskundig haken in essay van Bas Haring

Hinke Osinga bedacht ‘wiskundig haken’. Een ethica schreef een doktersfeuilleton. Ze staan in een gratis te downloaden essay van Bas Haring. 

Wetenschap moet nuttig zijn, vinden we tegenwoordig. Het moet ‘gevaloriseerd’ worden en gedeeld met het publiek. Maar hoe doe je dat? En voegt het iets toe? Met die vraag stuurde onderzoeksfinancier NWO de Leidse filosoof Bas Haring op pad. Hij kwam terug met een handvol bijzondere wetenschappers, die onconventionele methoden gebruiken om het grote publiek te bereiken, of om hun eigen werk beter te kunnen begrijpen.

Denk aan de ethica Inez de Beaufort die doktersfeuilletons schrijft om ethische dilemma’s te laten zien aan een breed publiek. Of Filosoof Floris van den Berg die een billboard langs de weg zet om mensen aan te sporen om zelf te denken.

[vsw id=”yXbZxFx5S3o” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Wiskundige Hinke Osinga háákte een Lorenz-vlak (een begrip uit de chaostheorie)  – 80 uur en 25511 steken lang.

Zij en haar collega Bernd Krauskopf veroorzaakten er zelfs een fenomeen mee: een hausse aan wiskundig haken.

Osinga, Beaufort en nog heel wat anderen, komen aan het woord in het essay Kunstgebitten, machines en stof dat Haring, schreef voor onderzoeksfinancier NWO. Waarom kiezen wetenschappers voor deze onorthodoxe uitingen? vroeg hij zich af. Wat voegt het toe aan hun werk?

Het essay van Haring is toegankelijk, vermakelijk en bijzonder informatief. En vanaf vandaag gratis te downloaden.

 

18-03-2014