Woensdag 11 februari

Vandaag op de uni
laatste update 11:50 uur

Het is vandaag droog maar bewolkt – en de zon laat zich vandaag echt niet zien. Met 6 graden is het gelukkig niet heel koud.

Universiteiten zijn in een felle concurrentiestrijd om masterstudenten verwikkeld, schrijft de Volkskrant. Vooral Amsterdam (UvA), Rotterdam, Delft en Leiden krijgen er meer masterstudenten bij dan dat ze studenten zien vertrekken. Groningen, Utrecht, Enschede, Maastricht en Nijmegen zijn volgens de VSNU in 2012/2013 meer masterstudenten kwijtgeraakt dan ze aan nieuwe instroom mochten verwelkomen.

Allebei de vestigingen van de Study Store gaan dicht. Het bedrijf heeft last van dalende omzetten omdat studenten hun boeken steeds vaker online kopen, schrijft Dagblad van het Noorden. Ze blijven nog heel eventjes: in het najaar gaan de deuren echt dicht.

Het is medisch gezien niet zinvol om kinder-drenkelingen die een hartstilstand hebben en onderkoeld zijn, langer dan dertig minuten te reanimeren. Dat is de conclusie van een studie van Joke Kieboom van het UMCG. Na langdurige reanimaties kon vaak wel het hart weer functioneren, maar overleed desondanks 90 procent van deze kinderen. De overige kinderen overleefden in vegetatieve staat of met zeer ernstige hersenschade. Kieboom pleit voor het aanpassen van de medische richtlijnen op dit terrein.

De Volkskrant zocht uit waarom studentenmeisjes altijd zo schor zijn. Wij wisten het allang: veel roken, drinken en schreeuwen. O ja, en ook natuurlijk omdat de bouw van het vrouwelijk strottenhoofd anders is en omdat hun stembanden kwetsbaarder zijn.

11-02-2015