Woensdag 17 september

Vandaag op de uni
laatste update 14:03

Eigenlijk jammer om achter je bureau te zitten met dit fantastische zomerweer. Ook vandaag weer. Komende dagen blijft het ook mooi.

De KNAW (Koninklijke Academie van Wetenschappen) heeft een stokje gestoken voor een optreden van Diederik Stapel tijdens een festival in Amsterdam. Dat schrijft de NRC. De KNAW, medesponsor van het festival, wil niet dat de naam van de academie in verband wordt gebracht met iemand die wetenschapsfraude heeft gepleegd.

In Groningen Zuid en Haren heb je hele professorenwijken. De Amerikaanse hoogleraar Professor Jeff Wilson heeft helemaal geen zin om in een villa te wonen. Hij ziet meer in een container en woont daar dus ook.

De universiteit moet waarschijnlijk voor het eerst geld lenen. Volgens de nieuwe huisvestingsplannen van de RUG – die nog steeds niet bekend zijn gemaakt – moet er flink worden gebouwd de komende jaren. Rechten verhuist naar het pand van de openbare bibliotheek, Usva en het University College krijgen onder meer nieuwbouw op het Bodenterrein. De universiteit betaalde altijd alles uit eigen zak, maar dat gaat waarschijnlijk veranderen. Vanaf 2017 moeten voor een periode van ongeveer vijf jaar miljoenen – op het hoogtepunt waarschijnlijk 80 miljoen – worden geleend. ‘We gaan niet lenen als het niet nodig is’, zegt universiteitsbestuurder Jan de Jeu. Maar als het moet, kan de universiteit de kosten van de lening dragen, verzekert hij.

17-09-2014