Woensdag 20 augustus

Vandaag op de uni
laatste update 11:36

De zon schijnt! Heerlijk. Het is misschien maar 17 graden, het is in elk geval aangenamer dan de voorgaande dagen.

Het vulkanische eiland Jan Mayen in de Noordelijke IJszee is in de afgelopen tientallen jaren enorm veranderd, constateren arctisch onderzoekers Maarten Loonen en Louwrens Hacqebord. De twee zijn op expeditie naar het desolate eiland.

Dat het groener is door de klimaatopwarming, viel te verwachten. Maar ze ontdekten ook dat het aantal grote jagers – een soort meeuw – bijna is verhonderdvoudigd. Kleine alken lijken praktisch verdwenen. De twee zijn te volgen op twitter: @maartenloonen

Het aantal studenten aan university colleges stijgt snel, schrijft De Volkskrant. In vijf jaar tijd verdubbelde het aantal inschrijvingen tot ruim 3.000. In september begint ook de RUG met een university college.

De universiteit hoopte enkele maanden geleden te kunnen starten met vijftig eerstejaars, dat zijn er uiteindelijk 33 geworden. De tiende faculteit wil in vier jaar tijd groeien naar 200 eerstejaars.

De buurtbewoners van de Schildersbuurt zijn boos. Ze willen niet dat er een vijfde verdieping bovenop een studentenhuis aan de HW Mesdagstraat wordt gebouwd. Ze vinden dat ze al genoeg overlast hebben van studenten, meldt Dagblad van het Noorden.

Het valt niet mee om die 17-jarige eerstejaars van de drank weg te houden. Tijdens de KEI konden ze ondanks de regeltjes en waarschuwingen al probleemloos meedrinken.
En ook in Maastricht zijn ze niet te stoppen. Daar ontdekte het introductiecomitée dat minderjarigen 18+ bandjes hadden omgedaan waarmee ze bier konden halen. Foei!
thumb-KEI

De winnaar van de fiets is bekend! Eerstejaars geneeskunde Roos Anne de Graaf won de fiets bij de verloting op onze Facebookpagina Eerstejaars in Groningen. Gefeliciteerd Roos!

Ze riep het in juni al, maar nu minister Bussemaker het ook roept in een interview met persbureau HOP, is het weer nieuws. Dus noemen we het toch maar even.

Bussemaker, die in de zomervakantie de basisbeurs de nek omdraaide, wil dat universiteit hun lesroosters aanpassen zodat studenten buiten de spits gaan reizen in het openbaar vervoer. Als de instellingen daar niet aan kunnen voldoen, kost het ze 200 miljoen euro. Of de RUG daar zin in heeft, vragen we na.

20-08-2014