Wubbo Ockels: ‘We zijn te ver gegaan!’

'Wubbo Ockels wist wat hij wilde, ook toen hij als onderzoeker werkte bij het Kernfysisch Versneller Instituut. Hij was heel gedreven.'

Dat zegt Ad van den Berg, ad intermin directeur van KIV-CART over astronaut en hoogleraar Wubbo Ockels, die gisteren op 68-jarige leeftijd stierf aan niercelkanker.

Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte, bijzonder hoogleraar aan de RUG en een groot voorvechter van duurzaamheid en innovatie.

Ockels studeerde natuurkunde en wiskunde in Groningen en behaalde in 1973 cum laude zijn doctoraalexamen. Na zijn opleiding ging hij als onderzoeker verder bij het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) van de RUG, waar hij onderzoek deed naar onder meer het verval van atoomkernen onder uitzending van gammastraling.

‘Toen was het KVI nog in de beginfase en moesten de experimenten nog opgezet worden. Hij heeft destijds zelf een experimentele opstelling opgebouwd om gammastraling mee te detecteren. Dat was echt bijzonder. Dat instrument is door promovendi na hem nog gebruikt’, vertelt Ad van den Berg, ad interim directeur van KVI-CART. ‘Hij wist wat hij wilde, dat kon je toen ook al zien. Hij was heel gedreven.’

[vsw id=”ScHQOtqwxug” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Ruimtereis

Nadat Ockels in 1978 was gepromoveerd, werd hij geselecteerd door de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA om mee te werken aan het Spacelab-programma. In 1985 maakte hij met ruimteveer Challenger zijn eerste ruimtevlucht.

‘Ik weet nog, na tien minuten in de ruimte waren we bezig de stoelen op te vouwen en weg te zetten. Toen zweefde ik naar de wc toe, ik moest weer. Ik kwam langs de deur en keek even door het ronde raampje, en zag toen voor het eerst de wereld van buitenaf. Nou, dat was een schok. Dat geeft zo’n impact. Je hebt dat enorme perspectief. Het is echt een schok. Gigantisch’, zei Ockels in een interview.

Duurzaamheid

Na zijn verblijf in de ruimte werd Ockels bekend als voorvechter voor duurzaamheid. In Groningen bouwde hij het zeilschip Ecolution en demonstreerde op de Grote Markt de superbus die tussen Heerenveen en Groningen moest gaan rijden. Onderwerpen waar hij graag over sprak, onder andere vorig jaar nog tijdens een college van de Kinderuniversiteit van de RUG.

[vsw id=”VB722PL7aHE” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Ockels kreeg het aan de stok met het bestuur van de Wubbo Ockelsprijs. Hij vond dat het bestuur van de prijs te nauw verweven was met Energy Valley, een samenwerkingsverband van onder meer de RUG, gemeente en provincie, dat de omstreden kolencentrale in de Eemshaven zou steunen. In 2013 werd daarom de Wubbo Ockelsprijs 2.0 door RUG en hogescholen opgericht, waarbij een geldbedrag wordt geschonken aan de meest duurzame school in het voortgezet onderwijs.

Wubbo Ockels schreef kort voordat hij stierf een brief, waarin hij iedereen oproept te stoppen met de vernietiging van de aarde. ‘Het is genoeg, we zijn te ver gegaan!!! We zijn door de natuur geraasd, we vernietigen onze levensbronnen.’

19-05-2014