Zernike grotendeels dicht door ‘lijndansen’

Bijna alle gebouwen op Zernike zijn gesloten. Colleges en tentamens gaan niet door. De panden kunnen door stroomstoringen niet worden verwarmd.

De tentamenhal, het Duisenberggebouw, Kapteynborg, Mercator, Bernoulliborg en Linnaeusborg: ze zijn allemaal dicht. IJzel op de hoogspanningskabels zorgt ervoor dat de verwarmingssystemen het niet doen. ‘Het is heel vervelend, maar we kunnen er niks aan doen’, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

Op Zernike wordt gebruik gemaakt van warmte-koudeopslag om de panden te verwarmen. Maar de systemen slaan steeds af door problemen met het stroomnet.

Lijndansen

‘Het zogenaamde ‘lijndansen’, de combinatie van ijsafzetting op de hoogspanningskabels en harde wind, zorgt voor stroomuitval. De verwarmings- en ventilatiesystemen vallen daardoor uit. Dat is een soort beveiliging tegen stroompieken. We hebben de systemen meerdere keren opnieuw gestart, maar de stroomstoringen blijven doorgaan en daardoor lukt het niet om de gebouwen te verwarmen’, legt Deekens uit.

De universiteit heeft daarom besloten de panden te sluiten. Studenten en medewerkers van de faculteit Economie en Bedrijfskunde wordt via een e-mail geadviseerd thuis te blijven. ‘Het is erg ongemakkelijk om in een koud gebouw te zitten’, zegt Deekens. De noodstroomvoorzieningen worden wel deels gebruikt, maar zijn niet voldoende om de enorme gebouwen te verwarmen.

Nijenborgh open

Het gebouw van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Nijenborgh 4, had tot vanochtend met dezelfde problemen te maken. Maar daar werkt de verwarming wel weer. Het gebouw is sinds 8 uur vanochtend geopend.

Hoe lang de problemen op Zernike nog zullen duren, is onbekend. De universiteit is daarbij afhankelijk van netbeheerder Tennet en het weer. De netbeheerder noemt het lijndansen een ‘bijzonder fenomeen dat zich niet vaak voordoet in Nederland’. Het bedrijf heeft echter besloten geen extra maatregelen te treffen tegen de problemen met de stroomvoorzieningen in het noorden en oosten van het land.

Medewerkers en studenten van de RUG worden onder andere via MyUniversity, Twitter en Facebook op de hoogte gehouden.

Update:

De proefdieren in de Linnaeusborg zitten er wel warmpjes bij. Dankzij de noodstroomvoorziening zijn hun onderkomens wel verwarmd. ‘Voor de dieren wordt goed gezorgd’, zegt Deekens.

04-01-2016