Zernike wordt Silicon Valley

De Zernike Campus wordt de komende tien jaar flink aangepakt. Er komt meer groen, winkeltjes, horeca, studentenhuisvesting en ondernemingen.

Dat staat in de nieuwe visie voor het gebied die RUG, Hanzehogeschool, gemeente en provincie woensdag presenteerden. Ze investeren 14 tot 17 miljoen om het grijze Zernike om te toveren tot een levendig Silicon Valley.

Volgens wethouder Roeland van der Schaaf moet de transformatie voor meer samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijven zorgen. ‘Nu is Zernike nog duidelijk opgedeeld in een zuidelijk deel – waar de onderwijsinstellingen zitten – en een noordelijk deel – het bedrijventerrein. We willen dat meer mengen, zodat er één gebied ontstaat.’

Zernike3

Parkachtig

Zernike heeft nu nog een industriële uitstraling. ’s Avonds en in de weekenden is het uitgestorven, zegt universiteitsbestuurder Jan de Jeu. Dat moet veranderen. ‘Het wordt meer parkachtig. En er komen meer voorzieningen; restaurants, winkeltjes, horeca en misschien een hotel. Het is voor ons cruciaal dat het gebied plezierig wordt om naartoe te gaan.’

De fietsroutes er naartoe worden verbeterd, de verkeersveiligheid aangepakt, voetpaden en sportvoorzieningen aangelegd en de bushaltes aangepakt.

Studentenhuisvesting

Er wordt ook aan studentenhuisvesting gedacht, maar een concrete invulling is nog niet gevonden. Een prijsvraag moet daar meer duidelijkheid in brengen. Het zal niet om gigantische aantallen studentenkamers gaan, zegt Van der Schaaf. Maar het wordt er een stuk gezelliger als er ook buiten werktijden mensen zijn. Hanzehogeschool en RUG denken dat Zernike vooral een interessante woonplek is voor internationale studenten.

Zernike1

‘We denken dan aan exchange studenten die drie tot zes maanden in Groningen zijn, of aan studenten van de Summer Schools’, reageert De Jeu. En volgens Henk Pijlman, directeur van de Hanzehogeschool, hoeven de studenten niet per se op de campus zelf te wonen. ‘Het kan ook in de buurt.’

De RUG heeft 350 miljoen uitgetrokken om de komende tien jaar te investeren in de Zernike Campus en uitbreiding van de Healthy Ageing campus. Daaronder vallen ook de bouw van de Zernikeborg, Energy Academy en de nieuwbouw bij het UMCG. De Hanzehogeschool investeert 80 miljoen in gebouwen en voorzieningen, zoals restaurants, op Zernike.

Ringweg

Ook de Noordelijke ringweg is niet vergeten. Het viaduct over de Zonnelaan krijgt een mooi kleurtje, om het de functie van een toegangspoort te geven. De RUG wil dat ook daar de verkeersveiligheid wordt aangepakt, door er een ongelijkvloerse kruising van te maken voor fietsers en automobilisten. Maar volgens de gemeente is dat te duur.

‘De afritten van de ringweg zorgen er voor riskante stituaties. We willen daar wat aan doen door er verkeerslichten te plaatsen. Maar als we het gebied aantrekkelijker maken en er meer mensen komen wordt het probleem wel groter. We gaan daarom voor de lange termijn wel kijken naar een ongelijkvloerse kruising’, zegt Van der Schaaf.

Bekijk hier de presentatie van de nieuwe Zernike campus.

Zernike2

21-01-2015