Zernikeborg: vorm volgt functie

De Zernikeborg wordt ruim 200 meter lang en beslaat 50.000 vierkante meter, nagenoeg even groot als het oude Nijenborgh. Het gebouw wordt ruim vijf keer zo groot als de Energy Academy.

De nieuwbouw voor de bèta’s telt straks vier verdiepingen. De laboratoria worden zoveel mogelijk op de noordkant geplaatst. Maar hoe het nieuwe gebouw er precies uit komt zien, wil projectmanager Rien van Uitert van het VGI nog niet zeggen voordat alle medewerkers van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen op de hoogte zijn gesteld.

Eigen identiteit

Het schetsontwerp van het nieuwe gebouw, ontworpen door Ector Hoogstad Architecten, wordt dinsdag 20 mei voor medewerkers van de faculteit onthuld.

Het nieuwe pand krijgt z’n eigen identiteit, zegt Van Uitert, en het proces verloopt anders dan bij de Linnaeusborg. ‘Daarvan was de vorm al vroeg bepaald en die stond nooit meer ter discussie. Alle functies werden als het ware naar binnen gelepeld. We hebben toen een aantal functionele concessies moeten doen. Dat was niet het meest verstandige dat we konden doen, weten we nu.’

Ontworpen voor de functie

De Zernikeborg wordt anders aangepakt: het gebouw wordt ontworpen voor de functie, in plaats van andersom. Er is in het ontwerp ook rekening gehouden met een toekomstige uitbreiding tien procent en optimale duurzaamheid. ‘We streven naar een duurzaamheidslabel BREEAM Excellent’, zegt Van Uitert.

De bouw vindt gefaseerd plaats, in 2021 moet de Zernikeborg klaar zijn.

23-04-2014