Zo’n 700 cursisten halen eerste MOOC

Ruim 13.000 mensen schreven zich in voor de eerste Massive Open Online Course (MOOC) van de RUG. Uiteindelijk rondden zo’n 700 studenten de cursus af.

De gratis interactieve online les werd in september aangeboden door de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hoogleraar Lex Hoogduin nam de cursisten zes weken lang mee in een crash course over complexiteit en fundamentele onzekerheden op financiële markten.

De pilot – die 80.000 euro kostte – trok mannen en vrouwen van over de hele wereld. De studenten kregen video colleges, achtergrond literatuur en konden met medecursisten in discussie over de stof. Uiteindelijk kregen ze een certificaat als bewijs voor de afgeronde cursus.

Groot verschil

Joeri Schasfoort, een van de initiators van de MOOC, is tevreden met het resultaat. ‘Van de deelnemers heeft twaalf procent de cursus gehaald, inclusief de tentamens. Dit getal is vrij hoog voor een MOOC’, reageert hij.

Van de 13.288 mensen die zich hadden ingeschreven, zijn bijna 6.000 aan de cursus begonnen. In totaal hebben 709 van hen de cursus afgerond. Schasfoort vindt het flinke verschil tussen het aantal inschrijvingen en het uiteindelijke aantal deelnemers niet opmerkelijk. ‘Veel mensen – waaronder ik zelf – schrijven zich voortdurend voor veel cursussen in en bepalen dan later of ze echt deelnemen.’

[vsw id=”GJTWUavy3X4″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

04-12-2014