Zon start Weekend van de Wetenschap

De bolle zaal van het Infoversum zat stampvol gedurende de jaarlijkse U-meet van de RUG. Met vijf ultrakorte lezingen over de zon startte het Weekend van de Wetenschap.

Vijf wetenschappers uit vijf disciplines hielden presentaties van exact vijfhonderd seconden – de tijd die het licht van de zon nodig heeft om de aarde te bereiken. En elk van de vijf slaagde erin – terwijl een virtuele zon zijn weg aflegde door de koepel van de dome – om het publiek íets te vertellen dat verraste.

Vrijwel niemand beseft immers dat een van de beroemdste astronomen uit de geschiedenis – Eise Eisinga – nauwelijks onderzocht is en dat het archief over zijn opstandige activiteit in Friesland al die jaren onaangeroerd in de Friese archieven lag, tót Arjen Dijkstra zich erover ontfermde. Kees Hummelen droomde van duurzame zonnecellen die zo dun zijn als mensenhaar en die je liefst op zou kunnen eten, terwijl dermatoloog Jorrit Terra de mythe ontkrachtte dat ‘voorbruinen’ onder de zonnebank je huid dikker zou maken, waardoor je vervolgens minder snel verbrandt.

3D-brillen

Jammer alleen dat het Infoversum niet voldoende 3D-brillen bij de hand had om een volle zaal de animatie From the sun to the sun te laten zien, waardoor de groep in tweeën moest worden gesplitst. Maar de vorm – minilezingen over één thema – was duidelijk voor herhaling vatbaar en de 3D-ervaring in een fulldome was beslist spectaculair.

De komende dagen staat de universiteit bol van de activiteiten. Op het Zernikecomplex wordt Zpannend Zernike georganiseerd. Vooral kinderen kunnen zicht uitleven door zelf shampoo te maken, proefjes te doen in de Discovery Truck of een Quadrocopter te bewonderen.

Meer activeiten

In het universiteitsmuseum vertellen pop-up wetenschappers hun verhaal, het Infoversum gooit gratis zijn deuren open. Voor wie de deur niet uit wil: UMCG-onderzoeker Ronald Bierings presenteerde gisteren de gratis app ‘Zicht op licht’. Hij vraagt het publiek met de app het licht te meten in hun directe omgeving op zo een ‘lichtkaart’ van Nederland te maken. De levert een openbare lichtkaart op van Nederland waarop mensen kunnen zien hoeveel moeite zij hebben met zien, ten opzichte van de rest van Nederland.

De app ‘zicht op licht’ download je hier. Meer over alle activiteiten vind je op de website van het Weekend van de Wetenschap.

02-10-2015