Zwaartekrachtheld naar Groningen

Ontdekker van de zwaartekrachtgolven David Reitze komt 3 maart naar Groningen. Natuurkundigen van de RUG hadden hem geboekt, net voor de hele wereld zich op hem stortte.

‘Kijk! Díe man houdt over twee weken een lezing bij ons’, fluisterde Diederik Roest trots tegen zijn verzamelde aio’s en postdocs.

Allemaal zaten ze opgepropt in een klein zaaltje op het Van Swinderen Instituut voor de persconferentie waarop David Reitze van onderzoeksproject LIGO de ontdekking van zwaartekrachtgolven bekend maakte. ‘Als hij tenminste komt’, voegde Roest er hoopvol aan toe.

Grote Bekendmaking

De RUG-natuurkundigen hadden hem immers geboekt voor een lezing nog voor de Grote Bekendmaking. Sterker nog – zelfs nog voor de geruchtenmachine rond de zwaartekachtgolven op gang was gekomen. Maar nu is Reitze plotseling wereldberoemd en mag hij volgend jaar een Nobelprijs ophalen – daar is de hele natuurkundige wereld het over eens. Dus zou zijn hectische schema het bezoekje aan Groningen nog wel toestaan?

davidreize2LIGO-directeur David Reitze tijdens de persconferentie over de zwaartekrachtgolven

‘Maar hij komt gewoon’, vertelt Rien van de Weygaert van het Kapteyn Instituut van de RUG. En hij gaat niet alleen het geplande colloquium geven dat het Van Swinderen Instituut samen organiseren, maar ook een lezing bij Studium Generale. ‘Die eerste is echt voor bètastudenten’, vertelt Van de Weygaert. ‘Daar mogen de vergelijkingen van Einstein gewoon op het bord staan. Maar ’s avonds geeft hij dus een lezing voor het grote publiek in de Aletta Jacobshal.’

De lezing ‘LIGO hears the sound of black holes’ vindt plaats in de Aletta Jacobshal, donderdag 3 maart om acht uur.

De specialistenlezing ‘The First Observation of a Binary Black Hole Merger Through the Detection of Gravitational Waves by LIGO’ om 13.00, in zaal 11.22 van Nijenborgh 4.

24-02-2016