Groen patriottisme

Afgelopen zondag kleurde South Boston groen. Iers klaverbladgroen. Terwijl Ierland op dit moment 4,6 miljoen inwoners telt, noemen 33 miljoen Amerikanen zich Ierse afstammeling. Boston heeft met 15,8 ‘s lands hoogste percentage inwoners met Ierse roots en dus, na New York, de grootste St. Patrick’s Day-parade.

En dan valt die ook nog samen met Evacuation Day, de dag dat de Engelsen voorgoed uit Boston werden verdreven in 1776. Deze herdenking werd georganiseerd door een veteranenvereniging en draaide dan ook uit op een enorm militair vertoon van verschillende divisies, voertuigen en veteranen, begeleid door de frequente roep ‘Thank you for your service!’.

Regenboogvlag

Na jarenlange boycot liep dit jaar ook de burgemeester mee, want wat eerder al in andere steden was toegestaan werd vorig jaar eindelijk ook in Boston werkelijkheid: homobewegingen mochten meelopen in de parade. Terwijl ik zou denken dat het een schande is dat een liberale stad als Boston er zo lang over heeft gedaan, zijn er ook mensen die er juist schande van spreken dat het zover is gekomen. Een petitie om de naam van de heilige uit de titel van de parade te schrappen, uit respect voor katholieken, werd bijna zesduizend keer getekend. Was de Saint immers niet juist tegen sodomie geweest? Het zou ondragelijk zijn voor al die brave christelijke families langs de kant om naar een regenboogvlag te moeten kijken of, erger nog, naar met elkaar dansende mannen. Here, bewaar me!

Dat de burgemeester deze afkeer niet begreep was niet vreemd, sneerden oud-ingezeten buurtbewoners. Hij was tenslotte uit Dorchester, de aangrenzende volkswijk waar ook Mark Wahlberg vandaan komt, en had dus, ondanks zijn eigen Ierse wortels, geen idee wat de mensen in ‘Southie’ met hun parade wensten uit te dragen.

‘Ik kon nog net mijn voet wegtrekken toen een meisje haar blaas ging legen’
Ook de route van de parade had hij al geprobeerd in te korten. Vorig jaar was dat door ongekende sneeuwhoogtes een noodzaak die achteraf wel beviel. Een kortere route betekende minder politie, minder verkeersoverlast en überhaupt minder gedoe en het zou heus even gezellig zijn. Daar dacht de organisatie anders over en spande een rechtszaak aan die ze ook meteen won. Toen ik de burgemeester samen met de gouverneur van Massachusetts voorop in de traditioneel lange parade zag lopen, alsmaar zwaaiend, handen schuddend en knuffelend, bekroop me toch het gevoel dat zijn poging tot verkorting niet geheel belangeloos was geweest.

Alcoholpromillage

Alle voorafgaande commotie was echter vergeten toen de lange stoet door South Boston trok. Ik zag twee keurig geklede LGBT-groepen die vrolijk met regenboogparaplu’s zwaaiden. Van de gevreesde Amsterdam Gay Pride-taferelen met blote billen of elkaar betastende mannen was geen sprake. In het reglement had dan ook heel expliciet gestaan dat het uitdragen van je seksuele geaardheid, net als ‘nudity of any kind’ verboden was. Het demonsteren voor vrede trouwens ook, want onpatriottisch. Zo moesten de Veterans for Peace vanaf de zijlijn toekijken hoe hun voormalige maatjes langs paradeerden.

Van de katholieke waardes die beschermd moesten worden, heb ik trouwens weinig meegekregen. Tenzij alcoholconsumptie als zodanig wordt gezien, want die ‘traditie’ werd massaal omarmd. Stonden boven op de heuvel nog vooral gezinnen met kleine kinderen, met elke meter afdaling leek de leeftijd van het publiek te zakken en tegelijkertijd het alcoholpromillage te stijgen.

Middenin een zwerm feestende spring breakers kon ik nog net mijn voet wegtrekken toen een meisje haar blaas in een enorme straal op straat ging legen. Zij had klaarblijkelijk de regels over het vertonen van je private parts niet gelezen of dacht: ‘Er staan zo veel mensen om me heen, niemand die het ziet.’ Of, en dat is nog het meest waarschijnlijk, zij was gewoon zo dronken dat zij helemaal niet meer nadacht. Net als zo’n beetje iedereen om haar heen. Allemaal onder de 21, allemaal ladderzat. Er werden bijna 500 boetes uitgedeeld voor public drinking. Happy St. Patrick’s Day.

25-03-2016