Vluchtelingstudenten

Laat ik één ding meteen maar duidelijk maken: ik ben er absoluut tegen dat Jan en alleman ongecontroleerd en ongehinderd Europa binnen wordt gelaten en overal mag gaan en staan. Veel terroristen, haatimams en mensensmokkelaars maken hier enorm misbruik van voor hun onmenselijke bedoelingen.

Het is nu eenmaal de realiteit van onze wereld dat er overal dombo’s rondlopen van wie ik meteen de vraag krijg: ‘Waarom ben je tegen vluchtelingen? Je bent zelf toch ook een vluchteling?’ Mijn eenvoudige antwoord is dan een tegenvraag in dezelfde woorden: ‘Waarom zou ik tegen vluchtelingen zijn? Ik ben zelf toch ook een vluchteling?’

Ik help vluchtelingen graag zoveel ik kan en als beschaafde mensen is dat ook onze verantwoordelijkheid. Maar ik zou het niet leuk vinden als de extremisten voor wie ik ben gevlucht straks naast mij komen wonen. Of dat wij regelmatig met bloedbaden te maken krijgen in Parijs, Brussel, Berlijn of waar dan ook. Geen enkele echte vluchteling zal dat leuk vinden, want dan is het vluchten voor niets geweest.

‘Wij zullen jarenlang getraumatiseerd blijven’
In het begin van de vluchtelingencrisis zei iemand nog tegen mij: ‘Maar het risico dat er onder de vluchtelingen ook terroristen meereizen, is heel gering. Waarschijnlijk drie terroristen per 30 duizend vluchtelingen.’ Inmiddels hebben wij gezien dat dit risico juist groot is, want drie terroristen waren genoeg om in het culturele hart van Europa, Parijs, een bloedbad aan te richten en het politieke hart van Europa, Brussel, dagenlang lam te leggen. Wij zullen daar jarenlang getraumatiseerd van blijven. Onvermijdelijk zorgen deze ontwikkelingen voor meer angst en wantrouwen onder de Europese bevolking, waar de echte vluchtelingen weer het slachtoffer van worden. Conclusie: iedereen binnenlaten is zowel voor Europa als voor vluchtelingen nadelig.

Maar ook ben ik van mening dat het talent van hoogopgeleide vluchtelingen, als ze eenmaal als vluchtelingen erkend zijn, niet verloren moet gaan. Ze moeten in staat worden gesteld om zo snel mogelijk door te stromen naar een onderwijsinstelling waar ze gelijk de taal kunnen leren – het allerbelangrijkste, want zonder taal is het moeilijk functioneren – en verder kunnen studeren. Het UAF verricht uitstekend werk op dit gebied en dient gewaardeerd te worden, maar het kan nog beter. Vooral gebrek aan voldoende informatie maakt het soms lastig voor vluchtelingstudenten de juiste keuzes te maken en in het geval van onjuiste keuzes snelle oplossingen te vinden.

Het is dan ook een enorme geruststelling dat deze zaken steeds meer aandacht krijgen, zelfs van studenten en studentenverenigingen.

03-12-2015