Lang leve de helderzienden in Den Haag

Studentenvereniging Fleks houdt na twaalf jaar op te bestaan. Geen probleem. Het gaat fantástisch met al die verenigingen, zegt voorzitter Tim Leegstra. Met dank aan Den Haag.

Groningen heeft volgend schooljaar een studentenvereniging minder. Gezelligheidsvereniging A.S.V. Fleks houdt na twaalf jaar namelijk op te bestaan door een tekort aan leden. Misschien zegt de naam je helemaal niks en misschien kan het je ook niet al teveel schelen. Groningen is immers nog steeds dé studentenstad en er is meer dan genoeg keus in studie-, studenten-, cultuur- en sportverenigingen om je bij aan te sluiten. Bovendien organiseren ze allemaal unieke uitjes en leuke feestjes, dus het is geen probleem. Toch?

Foto www.asvfleks.nl

Foto www.asvfleks.nl

De verenigingen zijn zeker niet steeds meer naar elkaar toe aan het groeien in een poging om leden te behouden of in ieder geval meer nieuwe te krijgen dan er lid af worden. Alumni blijven net als vroeger nog jaren lid voor wat financiële steun en ook andere sponsoren bieden zich eenvoudig aan.

Overlevingsstrijd

Er zal de komende jaren absoluut geen overlevingsstrijd plaatsvinden tussen alle verenigingen in een tijd waarin studenten steeds meer en meer gedwongen worden niets anders te doen dan naar school te gaan, opdrachten te maken, te slapen en te eten. Als je geluk hebt mag je ook nog naar het toilet. Studenten staan te springen om lid te worden en willen niets liever dan in het bestuur of helpen in commissies, zeker nu men BSA in latere studiejaren wil gaan doorvoeren. Met 40 uren per week die je aan school besteed heb je nog 128 over en wie werkt er nou als je een lening kan afsluiten.

Ja, Den Haag heeft het allemaal fantastisch voor elkaar. De heren en dames daar zijn het levende bewijs dat je alleen iets kan bereiken wanneer je braaf naar school gaat en als een goede student je opdrachtjes maakt, nominaal uiteraard. Studentenverenigingen zijn er toch alleen maar om te zuipen, dat weet iedereen. Met je diploma op zak heb je namelijk gelijk een baan, de kwaliteit van het onderwijs is namelijk zo hoog dat je niets anders nodig hebt.

Laat me niet lachen

Iedere student is ook gelijk en leert hetzelfde. Geen bedrijf dat tegenwoordig wil dat je ervaring hebt, dat je weet wat het is om te werken of dat je iets extra’s gedaan hebt, nergens voor nodig. Honours College? Laat me niet lachen. Met die perfecte baan betaal je ook gelijk je vette studieschuld af, want die komt met een prima startsalaris. Studentenbelangenverenigingen en medezeggenschap hebben geen studenten nodig. Scholen zijn namelijk goudeerlijk en stellen de student altijd voorop. Vooral de grote bazen weten precies wat er speelt in het leven van een student, die hebben het toch zelf meegemaakt en alles is nu exact hetzelfde als toen zij student waren. Ook zijn er genoeg kamers tegen eerlijke prijzen te vinden en is van discriminatie nergens sprake. Weg met al die extra dingen, die zorgen alleen maar voor problemen. Lang leve de helderzienden in Den Haag.

 

18-03-2013