‘Uitsluiten hbo’ers is walgelijk’

Studentenpartijen willen minder hbo-studenten in de UB. Walgelijk, vindt RUG-student Thomas Wassenberg.

Onlangs ontving ik een bericht van Lijst Calimero die wederom meedingt in de aankomende verkiezingen naar zetels in de universiteitsraad. Ik las het stuk en walgde bij het lezen van de volgende passage:

‘Onze kandidaatsfractie wil zich met zoveel mogelijk mensen weer een jaar lang inzetten voor bijvoorbeeld docenten die beter Engels spreken in college, meer ruimte voor stages in je studie en UB tijdens tentamentijd alleen toegankelijk voor RUG-studenten’

Populisme

De fracties Calimero en SOG propageren beiden uitsluiting van niet-RUG studenten tijdens de tentamenperiode in de UB. Een beroep doend op enige vorm van beschaving, is dit mijn reactie:

‘Dag Hannelore. Het stelt me teleur dat Calimero zich in deze campagne kenmerkt door een dergelijk populisme. Niet-RUG studenten uitsluiten is waarschijnlijk electoraal aantrekkelijk, omdat het een makkelijker verhaal is dan uitleggen dat je als universiteit een publieke instelling bent die de belangen van de maatschappij dient, en daarvoor ook goed publiekelijk gefinancierd wordt.

Ik vind het spijtig dat een fractie zoals Calimero, net zoals de SOG, voor die electorale tendens zwicht, omdat je als politieke partij de verantwoordelijkheid hebt om naast de wensen van het electoraat te volgen, ook het electoraat moet durven leiden waar de onderbuik de overhand dreigt te krijgen. Calimero bevat net zoals de SOG lieden die klaargestoomd worden om tot de politieke elite van Nederland te behoren. Ik wens niet bestuurd te worden door een dergelijke elite, en ik hoop dat mensen net zoals ik in die wetenschap niet op jullie zullen stemmen.

Ik vind het walgelijk dat in een welvarend land zoals Nederland, onder een nog welvarendere groep, namelijk universitair studenten, gepropageerd wordt voor een dergelijke uitsluiting. Misschien een goed idee om het geld voor het megalomane University College (‘want een normale bachelor wordt toch wel een beetje doorsnee’), opzij te zetten voor studeerplekken. Hebben we meteen een oplossing voor beide narigheden.’

Thomas Wassenberg studeert Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie (IBIO) en Filosofie.

14-05-2014