‘Wij gaan hard op fristi’

In zware omstandigheden ging dit weekend met de Gyas-Hunze Race het roeiseizoen van start. Zo’n 216 teams, waaronder veel Gyanen en Aegir-leden, bonden op het water de strijd met elkaar aan. De eerstejaars dames van Gyas moesten nog even wachten op hun eerste ‘blik’.

Ze wrijven de slaap nog even uit hun ogen. De loting had bepaald dat zaterdag wel heel vroeg gestart moest worden. Toch willen Berber Dantuma (18), Bibia Hellinga (20), Rianne van Diepen (19) en Amke de Leeuw (21) niet klagen. Eindelijk kunnen ze hun maandenlange trainingsarbeid omzetten in resultaat. ‘Vi Vil Vinde’, Deens voor ‘Wij zullen winnen’, is er klaar voor.

‘Het belooft een tactisch spel te worden’
Stuurman Bram Schipper heeft misschien wel de kleinste oogjes, maar verpakt dat in een bom energie. Hij bracht de nacht door als bewaker van de vele boten, voor het geval dronkaards grappen uit zouden willen halen. De shift die hem opvolgde, staat al aan de bar een biertje weg te tikken. Schipper zelf speldt rugnummer 20 vast op de achterkant van zijn shirt.

Inhouden maar

De race over 2,7 kilometer start bij de Oostersluis, waar tot 1984 het bootshuis van Gyas gevestigd was. Nadat het afbrandde, werd er verkast naar de huidige locatie aan het Hoornsediep. De finish ligt bij De Hunze in de Westerhaven. Het belooft een tactisch spel te worden. Onder de vele bruggen mag men namelijk niet inhalen. Kom je na een flinke inspanning tekort om je voorligger voor de brug te passeren? Jammer dan, inhouden maar!

Dat het kwik amper boven nul uitstijgt, kan de dames niet deren. ‘Alleen maar extra motivatie om hard te roeien. Dan blijf je tenminste warm!’ lacht De Leeuw. Aan de gladde steiger wordt ‘Juffrouw Jannie’, de boot, snel gereedgemaakt. Om kwart over acht roeit de Vi Vil Vinde 1 op richting de Oostersluis, waar om 9.20 uur het startschot zal klinken.

Het water in

Iets over half tien glijdt Vi Vil Vinde alweer over de finish. ‘Twee boten ingehaald, waaronder eentje van Aegir’, vertelt Hellinga even later trots. ‘We moesten door een brug eerst inhouden, maar hebben ze daarna vol gepakt.’ De 12:16 betekent voorlopig de eerste tijd. Voorzichtig wordt gespeculeerd over een blik. Dan moet die plaats ook morgen, tijdens de sprint over 400 meter, worden vastgehouden. ‘Lukt het, dan gaat Bram het water in!’

‘Een roeier van Phocas krijgt een spaan tegen zijn hoofd’
De rest van de dag is het een komen en gaan van boten. Wel wordt de race nog opgeschrikt door een incident. Bij de Trompbrug krijgt een roeier van het Nijmeegse Phocas een spaan tegen zijn hoofd, nadat de boot te dicht richting de kant komt. Hij wordt met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Aan de bar

’s Avonds en ‘s nachts staat een groot deel van de 1300 roeiers aan de bar bij Gyas. De vereniging heeft alle waardevolle attributen weggehaald, zodat er niets gebrast kan worden. Geneeskundestudente Hellinga moet stand-by staan als EHBO’er, Schipper bewaakt de bar. Zo heeft iedere eerstejaars zijn taak tijdens het evenement. Ondertussen wil men scherp zijn voor de zondag: ‘We gaan hard op fristi!’

Vi Vil Vinde start de tweede dag als vierde in het klassement. Onder andere een boot van de grote rivaal, Aegir 1, is de Gyanen op de zaterdag nog voorbijgegaan. De nachtelijke fristi bezorgt de dames nog wel een eerste plaats op de sprint. In 1:31:3, dezelfde tijd als die van Aegir 3, komt de boot over de finish. Voor de einduitslag maakt dat niet meer uit. Schipper hoeft niet het koude water in.

15-02-2016