ESN verbetert Buddy Program

In samenwerking met Lijst Calimero gaat ESN Groningen deze herfst de inschrijving voor haar Buddy Program versimpelen.

In september lanceert ESN Groningen in samenwerking met studentenpartij Lijst Calimero een nieuw en verbeterd registratieproces voor haar Buddy Program. Zodra reguliere buitenlandse studenten (en dus niet gaststudenten) hun acceptatiebrief van de RUG hebben ontvangen, krijgen ze een informatiegids met daarin een overzicht van het buddysysteem en een directe link waar ze zich kunnen inschrijven.

Eén muisklik

In het verleden konden studenten zich via verschillende internationale afdelingen inschrijven bij RUG-faculteiten. Volgens Boris Kyuchoukov van Lijst Calimero en Céline Martens, ESN-integratiecoördinator voor het studiejaar 2015-2016, zorgde dit verstrooide proces vaak voor problemen. Het nieuwe systeem omzeilt de tussenkomst van de verschillende faculteiten. Hierdoor kunnen studenten met één muisklik een buddy regelen.

Volgens Kyuchoukov zijn de organisaties nog bezig met een betere en snellere manier om ook gaststudenten kennis te laten maken met het systeem. ‘Maar het lijkt erop dat de meesten van hen al lid zijn van ESN en de nodige informatie direct krijgen.’

Ook zullen de internationale afdelingen algemene informatie over het buddysysteem naar alle buitenlandse studenten mailen, met daarin een link naar de ESN-website waar de studenten zich daadwerkelijk kunnen inschrijven.

Zo ongeveer alles

Dit is de eerste keer dat ESN en Lijst Calimero samenwerken aan een project. De samenwerking aan het Buddy Program begon in 2014. Het systeem is net zo oud als ESN zelf: beide bestaan sinds 2001. Voor die tijd, sinds de oprichting in 1989, stond ESN Groningen bekend als ESN Wings. Het programma verbindt nieuwe buitenlandse studenten met studenten die al meer ervaring hebben met Groningen: de zogeheten buddy’s.

Buddy’s kunnen Nederlandse of buitenlandse studenten zijn, zolang ze maar in Groningen studeren en op dezelfde faculteit zitten als de nieuwe student. Op die manier kunnen de buddy’s beter helpen en de nieuwe buitenlandse studenten makkelijk wegwijs maken op de faculteit, de universiteit en in de stad.

De buddy’s helpen de nieuwe internationale studenten met zo ongeveer alles wat ze maar tegen kunnen komen in een nieuwe stad, van het studenten(nacht)leven en tips om huisvesting te vinden, tot het kopen van een fiets, zonder dat deze meteen al op dag één wordt gestolen.

Een buddy kan aan een wisselend aantal studenten worden gekoppeld: hij of zij kan met één buitenlandse student werken, maar ook met een groep van tien. ‘Het is een leuke manier om buitenlandse studenten wegwijs te maken. Naar een ander land of andere stad verhuizen kan zowel eng als leuk zijn’, zegt Martens.

Blij met buddy’s

De buitenlandse studenten zijn tot nu toe te spreken over het buddysysteem van ESN en zeggen dat ze het niet bepaald moeilijk vonden om zich bij het huidige programma aan te melden. Takabe Legesse, masterstudent clinical linguistics aan de RUG en afkomstig uit Ethiopië, geeft aan dat hij vooral op zijn eerste dag in Groningen blij was met de hulp van zijn buddy. ‘Het is heel belangrijk dat buitenlandse studenten een ervaren persoon hebben om ze te helpen, vooral tijdens die eerste paar dagen, als alles nog nieuw en eng is’, zegt Legesse.

Studenten die buddy zijn geweest vinden het ook een bijzondere ervaring. ‘Ik wilde het heel graag doen omdat ik weet hoe moeilijk het kan zijn voor studenten die net naar het buitenland zijn verhuisd en niks weten. Ik vond het echt heel leuk een buddy te zijn’, zegt Julia Danu uit Letland, die de onderzoeksmaster cognitive linguistics volgt aan de RUG.

‘Ik ben nu twee jaar buddy, en het is altijd een fantastische ervaring’, zegt Dana Entcheva uit Bulgarije. Ze doet de bachelor internationale economie aan de RUG. ‘Ik ben gekoppeld aan studenten uit Macedonië, Pakistan en Zuid-Korea, en we hebben nog steeds contact met elkaar’, aldus Entcheva. ‘Het voelt fijn om te weten dat je die eerste dag van je buddy in dit vreemde nieuwe land iets minder eng hebt kunnen maken.’

17-02-2016