Fraude

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Ruben loopt studiepunten mis door fraude van een ander. Op naar de examencommissie, de politie voor hoger opgeleiden.

Beste Tim,

Ik ben genaaid door een frauderend groepsgenootje en nu dreig ik 5 studiepunten mis te lopen die nogal kostbaar zijn met het oog op het BSA. Wat moet ik doen?

Ruben

 

Beste Ruben,

Aaah, werken in groepjes, wie houdt er niet van? Het schijnt het studeren van de toekomst te zijn, als ik de geruchten op de doorgaans goed ingelichte redactie mag geloven, dus bereid je maar voor. Waarom dat zo is? Ik kan niets anders verzinnen dan dat kleuters nu les krijgen op computers en iPad’s, waardoor het verplichte groepswerken en inkleuren van voorpagina’s in een later opleidingsstadium moet worden ingevoegd.

Groepswerken is namelijk dé voorbereiding op een democratische samenleving. De harde werkers komen erachter waarom het communisme nooit heeft gewerkt, de ‘efficiënte’ groepsleden hebben vooral opmerkingen over het taalgebruik van de eerste groep, terwijl de middenstand zich zuchtend voorneemt later gewoon voor zichzelf te beginnen; dat gedonder ook altijd. Op zich een stabiel geheel, maar dan zijn er altijd nog de debielen die ‘vergeten af te rekenen’, en het concept ‘controlepoortje’ niet snappen. Wat moet je daar nou tegen beginnen?

Vergeet de bestuurders en begeleiders. Op naar examencommissie: dé politie voor hoger opgeleiden. En dat betekent inderdaad uitleggen dat je zijn fraude niet op hebt gemerkt, omdat je zijn stuk helemaal niet gelezen hebt, omdat jij alleen maar met je eigen stukje bezig was, maar dat moet dan maar, er staat nergens dat dat niet mag. Want daar draait het toch allemaal om, lekker meedoen en op de juiste momenten betrokkenheid ontkennen?

Heb je ook een vraag aan Tim? Mail dan naar timbakker@ukrant.nl

09-12-2014