Geen zin in sociaal doen

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Sociaal doen met huisgenoten na een drukke dag college, hoe kom je er onderuit?

Beste Tim,

Beste Tim, mijn huisgenoten willen altijd dat ik sociaal kom doen na een drukke dag college, maar ik heb daar eigenlijk helemaal geen zin in. Hoe leg ik ze dat uit?

Anoniem

 

Beste Anoniem,

Soms ben je als je thuiskomt gewoon op, dan wil je ergens neerploffen en gewoon even lekker niets doen, vooral even niet hoeven nadenken. Maar ja, als je niet nadenkt terwijl je een gesprek voert, kan dat nog wel eens fout lopen. Voor je het weet stel je ongemakkelijke vragen over een verse ex (‘oeps, even gemist!) of zeg je weer iets doms waar je op je afstudeerborrel nóg aan herinnerd wordt. Niet ideaal dus. Maar wat moet je dan?

Sommige mensen vinden echt élke collegedag druk, en hebben toch wel echt een heel zwaar leven. Dat zijn mensen die het vooral voor zichzelf erg moeilijk maken, en in dat geval mag het best een wonder heten dat je huisgenoten nog steeds om je vragen. De reden dat je betrekkelijk voordelig woont, is namelijk dat je met anderen een huis deelt en daarmee wat privacy opoffert. Samenwonen heet dat, en let daarbij op het woord ‘samen’. Als jij geen sociaal contact verdraagt moet je eens heel rap gaan oefenen óf gewoon lekker op jezelf gaan wonen.

Maar misschien ben je normaal wel heel gezellig, en heb je één keer in de week gewoon een loodzware dag. Dat kan. Maar dan moet een simpel ‘ik wil heel even een beetje rust, spreek je straks wel even oké?’, toch ook wel in je opgekomen zijn. Het lijkt wellicht wat paradoxaal, maar om te voorkomen dat je sociaal hoeft te doen, kun je het beste even sociaal doen. Als je daar op dat latere moment dan bij uitlegt dat dit een wekelijks dingetje is, weten je huisgenoten ook gewoon waar ze aan toe zijn, scheelt volgende week weer. Met een duur woord noemen we dat, binnen de communicatiewetenschappen, praten.

Succes!

 

Heb je ook een vraag aan Tim? Mail dan naar timbakker@ukrant.nl

28-01-2015