Hoe voorkom je brand?

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Op de een of andere manier lijkt er in studentenhuizen vaker brand te zijn. Hoe voorkom je dat?

Beste Tim,

hoe voorkom ik brand in mijn studentenhuis?

Michiel

 

Beste Michiel,

Het was weer eens raak afgelopen week, ditmaal gelukkig zonder dodelijke afloop. Op de een of andere manier lijkt er in studentenhuizen een stuk vaker brand uit te breken dan elders. Dat idee kan natuurlijk ontstaan omdat we er in de kleine studentenwereld nou eenmaal sneller van horen, maar ik denk dat er wel een kern van waarheid in schuilt. Gelukkig stel je de juiste vraag, want voorkomen is immers beter dan een brandend huis.

Als ik het mij goed herinner van mijn scheikundelessen back in the day zijn er voor brand drie (3) dingen nodig: brandstof, zuurstof en de juiste temperatuur. Die drie dingen hoeven echter maar op één klein plekje samen te komen om een vonkje te creëren, daarna is vuur als je zestienjarige zusje: het redt zich zelf heus wel hoor! Maar dan ook echt.

En echt voorkomen doe je het dus nooit, net als verliefdheid en aanslagen. Maar met die drie tools voor brand in het achterhoofd kun je natuurlijk wel wát doen. Zuurstof zal op de meeste plaatsen in je huis wel voorhanden zijn. Warmtebronnen als kachels, kookpitten en kabelknooppunten zijn er ook genoeg, maar die zijn tenminste telbaar. Als je dan, voor zover dat gaat, zorgt dat je relatief licht ontvlambare dingen als clubdassen, achtergelaten lingeriestukken of geestelijk leiders uit de IS níet op of tegen de warmtebronnen legt, ben je al een best eind.

Mocht voorkomen dan toch niet werken, kun je er maar beter op tijd bij zijn. Vuur is dus ook net een SOA. Want dat brandt ook. Wat is vuur toch een heerlijke metafoor. Maar goed, rookmelders dus.

Succes!

p.s. Verder kun je op de site van de brandweer kijken voor meer tips en een brandveiligheidscontrole.

 

Heb je ook een vraag aan Tim? Mail dan naar timbakker@ukrant.nl

03-02-2015