RUG-student wordt per ongeluk filmster

Het zal je maar gebeuren. Je loopt op straat en wordt gescout voor een hoofdrol in een Amerikaans-Bulgaarse film. Het overkwam RUG-student Rainier Jaarsma.

Zo tussen de studenten in het Harmoniegebouw valt hij niet bijzonder op. Maar in zijn woonplaats Skopje (Macedonië) is dat wel anders. ‘Er lopen misschien tien jongens als ik rond. Nederlanders zijn er zeer exotisch’ , vertelt Rainier.

Toen hij vorig jaar ’s avonds tijdens het uitgaan door een Amerikaanse filmmaker werd aangesproken was hij dan ook niet onder de indruk. ‘Ik ben wel vaker aangesproken voor dit soort dingen in Balkanlanden. Bijvoorbeeld in Albanië voor een telecomreclame. Maar daar hoorde ik uiteindelijk niets meer van. Dus ik dacht: daar heb je er weer zo een.’

Dronken

Dronken als hij was, gaf hij toch zijn nummer weg. En zo belandde Rainier bij de audities van de psychologische thriller Immunity.

Daar zat hij dan, als Nederlandse student met nul acteerervaring tussen dertig andere auditanten afkomstig van Oost-Europese toneelscholen. Hoe raak je daar verzeild? Rainier: ‘Tijdens mijn twee studies American Studies en Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied ben ik gaan reizen door de Balkan. Toen ik in het plaatsje Ohrid in Macedonië terecht kwam dacht ik: dit is het. Ik wilde er niet meer weg.’

Emigreren

In overleg met de RUG mocht Jaarsma zijn laatste essays en scriptie schrijven vanuit het Oost-Europese land. Hij emigreerde in 2011 naar Skopje, werkte er voor Amerikaanse organisaties en gaf les in Amerikaanse literatuur. Nooit had hij gedacht dat hij twee jaar later de hoofdrol in een film zou spelen.

‘De rol is me eigenlijk op het lijf geschreven. Het personage is een beetje freaky. Je moet ook wel een freak zijn om in Macedonië te gaan wonen’, aldus Rainier. Voor de Amerikaanse filmmaker Raymond Steers was het een voordeel dat Rainier al aangepast was aan de levensstijl van de Balkan. Ook zijn minor Filmstudies kwam goed van pas. Tijdens het draaien gaf hij soms opmerkingen hoe het beter kon.

Schuimbekken

De film Immunity gaat over een vreemdeling die van dorp naar dorp reist in Oost-Europa. Hij heeft een speciaal object in zijn bezit: een boek dat sterke reacties bij mensen oproept. Als hij het opent en aan mensen laat zien worden ze helemaal gek, soms tot schuimbekken aan toe. Doordat mensen constant de politie waarschuwen moet hij naar andere plekken uitwijken.

Deze man lijkt immuun voor alles. Hij kan zuipen wat hij wil, toont geen emoties en lijkt niet ouder te worden. Een journalist probeert zijn mysterie te ontrafelen. En dan ontmoet hij een meisje…

Klinkt ingewikkeld. ‘Het is een erg filosofische film’, zegt Rainier, ‘maar dat sluit goed aan op mijn studie. Als het een pornofilm of saaie actiefilm was geweest had ik het ook nooit gedaan. Het verhaal zit erg goed in elkaar.’

De film is low budget, gemaakt door een Amerikaans productieteam met een Bulgaarse crew. Veel Amerikaanse filmmakers komen naar Bulgarije om daar hun producties te draaien door de lage loonkosten. Een deel van de opbrengst van Immunity gaat naar een arm gebied van Bulgarije waar ze veel gefilmd hebben.

Toekomst

Na een studie Internationale Betrekkingen ziet Jaarsma zijn toekomst toch ergens in de Balkan. ‘Ik houd van de charme van de dorpjes, sommige zelfs nog zonder stromend water. Het stukje vrijheid en onbelemmerdheid. Als ik hier in Nederland een appartement binnenloop denk ik soms: wauw, wat een luxe! In Macedonië ben ik al blij met een krot.’

[vsw id=”JwJ84gfDfF0″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

24-03-2014