Schmemocratie

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Moeten we net als de studenten in Amsterdam ook in Groningen demonstreren?

Beste Tim, 

Van al de verhalen uit Amsterdam krijg ik jeukende handen. Is het niet tijd om hier ook in te grijpen? 

Een boze student

 

Beste Boze Student,

Minder rendementsdenken en meer democratie, dat is meen ik waar de Maagdenhuisbezetters voor strijden. Non scholae sed vitae discimus, immers? Hier in Parijs heb ik zelfs al een paar Franse stukjes voorbij zien komen over de bezetting en de achterliggende ideologieën, al merk ik in dit doorgaans relgevoelige land weinig van spanning onder studenten. Dat het op onze Alma Mater altijd beter kan is duidelijk, maar moeten we daarom het Academiegebouw maar innemen?

Nee. Democratie, schmemocratie. Het is net zo’n prachtig ideaal als het communisme. Als we nou eens met zijn allen… geïnteresseerd en geïnformeerd waren. Maar helaas. Democratie op de RUG is een farce. Studenten zijn ongeïnteresseerd, en de overgrote minderheid die nog wel op een huis- of clubgenoot stemt wil toch vooral minder HBO’ers in de UB (overigens een ronduit gênant standpunt) en goedkopere koffie (maar verwacht dan wel een lokale ondernemer die het liefst zijn eigen bonen kweekt en zacht hipster-liedjes zingt voor de bonenstaakjes en stiekem altijd een kratje Bavaria koud heeft staan voor zijn trouwste klanten). Ik wil de beste bedoelingen van een boel F- en U-raadsleden niet ontkennen, maar van een daadwerkelijk mandaat kunnen we toch niet spreken. En voor jou geldt: als je niet weet wat er speelt, mag je ook geen gebouwen bezetten.

Ben ik het dan helemaal oneens met de Amsterdamse standpunten? Nee. En natuurlijk mag ook ik graag klagen over vermeende misstanden en wanbestuur, maar ik denk niet dat er reden is om de boel te slopen. Heb je goed doordachte en uitgewerkte ideeën over een betere universiteit? Ik ben je man. Ben je boos? Pluk een roos. Zet ‘m op je hoed, en ga maar gewoon lekker weer leren.

Doei.

 Heb je ook een vraag aan Tim? Mail dan naar timbakker@ukrant.nl

 

[adrotate banner=”33″]

25-03-2015