Strak in je bestuurspak

Het is weer constitutietijd. Het ene na het andere verenigingsbestuur stelt zich voor. Tijd dus voor netwerken, zuipen en brassen.

De borrels rijgen zich aaneen in de agenda van Yvette Coenraads. Ze is sinds 17 september secretaris van Meander, de studievereniging van kunstgeschiedenis. ‘We gaan, omdat we ons gezicht willen laten zien en contacten leggen voor eventuele samenwerking’, zegt Yvette.

Het beeld is op vrijwel elke borrel hetzelfde: her en der staan groepjes studenten in pak, of rok en jasje. Sommige dragen een bestuurspak, speciaal voor gelegenheden. ‘Het is leuk om dit wereldje van dichtbij te zien’, zegt Yvette. ‘Maar’, bekent ze, ‘soms denk ik wel: wat doe ik hier in mijn apenpakkie?’

Tetteren

Lisanne Ruijgrok (26) is activiteiten-assessor in het bestuur van de studievereniging Max L. Snijders van journalistiek. Ook zij bezoekt heel wat constitutieborrels deze weken. Het doel? ‘Ehm, gewoon drinken’, zegt Lisanne.

constitutieborrel

Constitutieborrel van Aiesec bij café Havenzicht

En natuurlijk netwerken. Tijdens de constitutieborrel van het studentenlustrumbestuur van de RUG in Huize Maas staat de muziek uit, zodat je niet hoeft te tetteren in het oor van je buurman. De dames achter de bar tappen onophoudelijk biertjes, terwijl de ceremoniemeester bulderend het volgende bestuur aankondigt en met zijn pedelstaf op de grond bonst. ‘Het tiende bestuur van de studievereniging Max L. Snijders!’ Lisanne schuift naar voren om felicitaties en een groet in het gastenboek te schrijven.

Het nieuwe bestuur gaat in een kringetje staan, ze geven elkaar een soort groepsknuffel. ‘En om elkaar te verstaan, want de voorzitter houdt meestal een speech.’

Brassen

En dan? Nou, iets meepikken misschien, als de gelegenheid zich voordoet: brassen. De staf van de ceremoniemeester bijvoorbeeld, het gastenboek of één van de bestuursleden zelf. Met veel duwen, trekken en schreeuwen.

Secretaris Anke Kersting van het KEI-bestuur van 2011 braste tijdens een constitutieborrel een paspop. ‘We waren behoorlijk dronken en er was een paspop in de zaal die we wilden hebben. Dus een van mijn bestuursleden sjanste ter afleiding met de bewakers, waarna iemand anders onopvallend met de pop naar de uitgang schuifelde.’

Gyas haalt voor de zekerheid de prijzenkast maar weg,  tijdens de borrel in Huize Maas is het gastenboek vastgelegd met een ketting. ‘Soms’, zegt Lisanne, ‘gebruiken ze hele rollen ducttape om het boek vast te plakken. Of een bewaker beschermt het. Want eenmaal gebrast, krijgt de vereniging het alleen terug na een tegenprestatie.

Student journalistiek Frank van der Weck was vorig jaar bewaker tijdens de constitutieborrel van studievereniging Commotie, van communicatiewetenschappen. Alleen was hij weinig succesvol, want Frank en collega’s raakten een heel bestuurslid kwijt. ‘Toen verschillende verenigingen gingen samenwerken waren we kansloos’, zegt hij.

Het bestuurslid werd die avond nog wel teruggegeven, maar pas nadat hen een viergangenmaaltijdwas toegezegd als tegenprestatie.

 

16-10-2013