Student organiseert conferentie over vluchtelingen

De Duitse RUG-studente Katharina Hilger wilde de vluchtelingen in Nederland helpen, maar wist niet goed hoe. Ze besloot een conferentie te organiseren waar je de zaken vanuit het oogpunt van de vluchtelingen te zien krijgt.

In 2015 ontving Nederland duizenden asielaanvragen. Duizenden mensen in het hele land hielpen de toegelaten asielzoekers te integreren in de Nederlandse maatschappij.

Katharina Hilger, organisatrice van de conferentie ‘Refugees: A Different Perspective’.

Katharina Hilger, organisatrice van de conferentie ‘Refugees: A Different Perspective’.

Zo ook Katharina Hilger, een 24-jarige masterstudente psychologie uit Duitsland die deze donderdag een conferentie organiseert om studenten bewust te maken en te informeren over hoe ze zelf een steentje bij kunnen dragen.

Verhalen delen

‘Ik vind de situatie heel interessant en wil graag helpen, maar door mijn studie kan ik geen vrijwilligerswerk gaan doen bij een vluchtelingenkamp’, zegt ze. ‘Ik besloot zelf iets te organiseren om studenten te informeren over hoe het er nu echt voor staat en hoe ze steun kunnen bieden door vluchtelingen uit te nodigen hun verhalen te delen en door hun vragen te beantwoorden’, legt Hilger uit.

Ook viel haar op dat Nederlanders niet allemaal even open en vriendelijk zijn voor de grote stroom vluchtelingen die Nederland binnenkomt.

‘Ik wil helpen, maar ik weet niet hoe’
‘Ze tolereren het wel, maar volgens mij zijn ze er niet blij mee. Het probleem is dat ze niet weten wat ze moeten verwachten en er is niemand om ze uit te leggen hoe ze echt zouden kunnen helpen. Ik ben ook zo iemand: ik wil helpen, maar ik weet niet hoe.’

De sprekers

Twee Syrische vluchtelingen die op dit moment in Groningen verblijven, zullen tijdens het evenement vertellen hoe het ze gelukt is om naar Nederland te komen. ‘Alleen als we vluchtelingen de kans geven om te vertellen wat ze hebben meegemaakt, zullen mensen het van hun kant kunnen zien’, zegt Hilger.

De bezoekers van de conferentie kunnen de twee vluchtelingen alles vragen wat ze maar willen weten. ‘Ik wil graag horen wat de vluchtelingen van de plaatselijke bewoners vinden en of ze zich welkom voelen in Nederland’, aldus de Duitse studente.

Asylum claims in Europe in 2015

Deze grafiek van de BBC toont het aantal asielaanvragen in Europa in 2015.

Katja Kiepe, vertegenwoordiger van Humanitas Groningen, zal ook spreken. Leden van de groep Groningen Verwelkomt en Max Power, bachelorstudent internationale betrekkingen en oprichter van het project Refugees Voice, zullen het hebben over hun initiatieven en doelen voor de toekomst.

‘Door vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties en vluchtelingen te combineren, kunnen we mensen effectief informeren over hoe ze kunnen bijdragen aan de situatie’, hoopt Hilger.

Geen wetenschappers

De Duitse studente had ook RUG-onderzoekers uitgenodigd, maar die weigerden. Ze hadden aanvankelijk nee gezegd omdat de datum voor het evenement nog niet vaststond, maar toen er uiteindelijk wel een dag en tijdstip waren geprikt, zeiden de benaderde wetenschappers alsnog niet te kunnen.

‘Toen ik ze aanbood dat zij de datum zelf konden kiezen zeiden ze nee, en toen ik de datum koos kreeg ik hetzelfde antwoord’, zegt ze. De vrijwilligersorganisaties stelden zich totaal anders op. ‘Zij vroegen mij een datum te prikken en verzekerden me ervan dat ze er zouden zijn. Dat was een hele fijne reactie.’

Een ander perspectief

Hilger hoopt er met de conferentie aan bij te dragen dat mensen minder vooroordelen hebben over vluchtelingen. De manier waarop de media over de vluchtelingencrisis schrijven, helpt ook niet altijd, vindt ze.

‘We kunnen ze niet op dezelfde manier beoordelen’
Soms ligt het probleem in de neiging van de media om oorlogsvluchtelingen die naar Europa komen op één hoop te gooien met economische vluchtelingen, denkt Hilger. ‘Daardoor begrijpen mensen de situatie niet goed’, zegt ze. ‘Maar ze moeten zich realiseren dat deze twee groepen niet hetzelfde zijn en dat we ze niet op dezelfde manier kunnen beoordelen.’

Grote belemmering

Veel Syrische vluchtelingen zijn hoogopgeleid en daarom ook bereid te werken en belasting te betalen, maar over het algemeen mag dat hier niet. Dat ze hier niet kunnen werken, is volgens Hilger een grote belemmering voor de stabiliteit. ‘Werkgevers zouden deze mensen niet moeten weigeren. Ik vind dat iedereen hier aan bij moet dragen, zodat we ze kunnen helpen.’

Nu alle puntjes op de i zijn gezet, kan Hilger alleen nog maar hopen dat de conferentie veel indruk zal maken op de bezoekers. ‘Ik heb dit evenement voor de vluchtelingen georganiseerd. Het zou voor hen heel jammer zijn als er weinig mensen kwamen. Hun verhalen zijn heel erg interessant, dus ik vind dat mensen de kans zouden moet aangrijpen om ze beter te leren kennen.’

Refugees: A Different Perspective‘Refugees: A Different Perspective’ vindt plaats op donderdag 14 januari om 18.30 uur in de Heymanszaal van het Academiegebouw.

14-01-2016