Slome laptop

De laptop van Anneloes is supertraag geworden. Wat nu? Want geld voor een nieuwe heeft ze niet.

Mijn laptop vertoont de afgelopen maanden steeds ernstigere kuren en is bijvoorbeeld erg traag geworden, waardoor ik niet vooruitkom met mijn papers.

Geld voor een nieuwe heb ik niet, maar bij de computers in de UB wordt je computer na een half uur afwezigheid onbeschaamd afgesloten, dus dat is ook niet ideaal. Wat te doen?

(Anneloes, 22)

Beste Anneloes,

Trage computers en laptops zijn een storende factor in het bestaan van menig student. En wat nu.nl/tech ook zegt, elk jaar wordt het erger! Computers al bijna zo slim al de mens? Nonsens. Als er buiten de economie nog ergens crisis zichtbaar is, is het in de handelingssnelheid van computers. In de UB kun je tegenwoordig gevoegelijk een Donald Duckje uitlezen terwijl je pc berekent hoe die vijftien Word-bestanden op je X-schijf er ook alweer uitzagen.

Hoe anders is dan de mens? Naar inschatting van experts heeft een mens 10.000 uren nodig om iets, wat dan ook, volledig onder de knie te hebben. Nou, je kunt je pc wel 11.000 uren de tijd gegeven; sneller worden? Ho maar.

En dan ook nog al die virussen en toolbars die ze helemaal zelf installeren. Dat heb je echt niet zelf gedaan hoor! En dat je te lang koffie drinkt, tja, je kunt van je vriendinnen natuurlijk niet verwachten dat ze wat korter van stof worden. Dat die UB-lui nou geen vrienden hebben…

Nee, het is een heikel punt, en zonder geld ben je nergens. Al krijg ik door die eerste alinea wel een idee. Waarom  schrijf je niet gewoon al je papers over Donald Duck?

Er is geen vakgebied vanwaaruit  niets over Donald Duck en de rest van de Disneyfamilie te schrijven valt. Kun je lekker ‘je literatuur raadplegen’ terwijl je laptop nadenkt, ideaal! Hiëronymus van Alphen beschreef dit fenomeen al in 1787 in het volgende gedichtje:

Mijn spelen is leren, mijn leren is spelen,
En waarom zou mij dan het leren vervelen?
Het lezen en schrijven verschaft mij vermaak.
Mijn hoepel, mijn priktol verruil ik voor boeken;
Ik wil in mijn prenten mijn tijdverdrijf zoeken,
‘t Is wijsheid, ‘t zijn deugden naar welke ik haak.

En voor de kuren van je laptop kun je dan altijd nog iemand vragen die wél verstand van zaken heeft.

Succes!

Heb jij ook een vraag aan Tim? Mail dan naar timbakker@ukrant.nl

18-03-2014