Bavaria

Waarom drinken die studenten toch Bavaria? Het is slap en niet eens goedkoop, vraagt een bierdrinkende Stadjer.

‘Ik weet niet of ik jou mag schrijven want ik ben geen student, ben nooit student geweest en gezien mijn leeftijd en ‘intelligentie’ is de kans dat ik ooit student word(t?) ongeveer 0,0!

Maar ik woon in een studentenstad en zou blind zijn of stomdronken zijn, of allebei, als het studentenleven mij niet zou opvallen… En wat mij vooral opvalt (als ik in de AH ben) is dat de meeste studenten Bavaria bier kopen.

Hoezo Bavaria, Waarom Bavaria? Bavaria is vrij slap van smaak en niet echt super goedkoop?! Waarom kopen studenten geen Schultenbräu bij de Aldi of anders Oettinger bij de Lidl: goedkope merken (zó goedkoop ik vraag me af waarom ‘t niet gratis is) en prima van smaak.

In afwachting op uw wijze uitspraken,
een bierdrinkende Stadjer

p.s.
als ik moet kiezen, dan Oettinger van de Lidl!’

Beste bierdrinkende Stadjer,

Natuurlijk mogen ook niet-studenten mij schrijven, ik ben juist blij dat ik ook Stadjers mag helpen met hun prangende kwesties! Bier drinken is natuurlijk niet slechts aan studenten voorbehouden, dus het is goed dat dit eens aan de kaak gesteld wordt. Van studenten zou je immers verwachten dat ze met hun drinkervaring en beperkte budget wel waar voor hun geld zouden halen.

Bavaria heeft zoals u terecht stelt een weinig uitgesproken smaak. Voordeel daarvan is wel dat je het eenvoudig wegslobbert; dronken worden was nog nooit zo smakeloos! Een aanleiding voor veel studenten om Bavaria te drinken is hun vereniging. Op de meeste studentenverenigingen wordt Bavaria geschonken, dus dan heb je al gauw zo’n 6.000 trouwe drinkers. Tel daarbij op dat er in Groningen koeriers rondrijden die het voor hetzelfde geld gekoeld tot aan je deur brengen en je begint een idee te krijgen waarom studenten Bavaria drinken.

Met Oettinger ben ik niet bekend, en op het moment van schrijven is de Lidl helaas al dicht. Een Schultenbräu op zijn tijd is inderdaad prima en vermoedelijk niet gratis, omdat dat in een kapitalistische samenleving een weinig levensvatbaar verdienmodel is. De respectievelijke prijzen zijn €0,98 per liter en €0,89 per liter, tegenover €1,67 per liter voor Bavaria. Zo. Weten we dat ook weer.

Waarom studenten het dan niet kopen? Omdat, beste heer, studenten lang niet zo verstandig zijn als een boel Stadjers. Maar dat moet je ze niet vertellen hoor, want ze zullen je in dure woorden uitleggen dat er heus wel een scala aan gastronomische beweegredenen aan hun keuze ten grondslag ligt hoorrr, en daarna snel weer hun ivoren toren bestijgen. Om vervolgens de bierkoerier te bellen, want er moet natuurlijk wel gezopen worden.

Proost!

Heb jij ook een vraag aan Tim? Mail dan naar timbakker@ukrant.nl

11-03-2014