Tip van Tim: muizen

'Hoe kom je, zonder al teveel moeite te doen, van muizen af?' vraagt Paula (19).

Lieve Paula,

Muizen zijn vervelende dieren om in je huis te hebben, maar zeker nu de winter ze de warmte injaagt, kun je ze nog wel eens tegenkomen in je keuken. Dat wordt dus keuteltjes rapen en als je dan toch bezig bent: hoe minder de muizen te eten hebben, hoe minder interessant je huis wordt. Poetsen dus! Maar hoe kom je op korte termijn van ze af? Een goede vraag.

Het zijn slimme rakkers, die knaagdieren, dus ze laten zich niet zomaar vangen. De overbekende muizenvallen met een blokje kaas worden veelal gezien als de meest effectieve oplossing, maar vaak kun je wachten tot je een ons weegt voordat er daar een inzit. En daarmee is het probleem zelden opgelost, want waar één muis zit, zitten er vaak meer.

Gelukkig hebben muizen een zwakte: ze kunnen niet braken. Voor sommige studenten lijkt dat wellicht een mooie vaardigheid, het betekent echter ook dat ze bij overmatige gifinname lijdzaam hun lot moeten ondergaan.

Nodig de kolonie dus eens uit voor een kaasplankje en dwing een bierestafette af. Zorg dan dat je ze laat winnen, zodat elke muis tenminste twee keer zijn lichaamsgewicht aan bier binnen heeft gekregen. Vervolgens hoef je slechts te wachten tot de alcohol ze te veel wordt, terwijl je in de tussentijd mooi zelf die kaas opeet.

Eet smakelijk!

Heb jij ook een vraag aan Tim? Mail dan naar timbakker@ukrant.nl

04-02-2014