Waar zijn de fietspompen?

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Hij vraagt zich af waar al die fietspompen die gestolen worden toch naar toe gaan.

Beste Tim,

Geen enkele fiets in het centrum heeft een fietspomp omdat die gestolen worden. Waar gaan al die fietspompen naartoe?

Ties

 

Beste Ties,

Dat fiets noch toebehoren hier in Groningen veilig zijn, is iets wat je maar al te gauw leert als je hier eenmaal woont. Hoe vaak ik al niet, bij mijn fiets aangekomen, heb moeten constateren dat lampjes, pompen of standaarden, soms ook gewoon samen met de rest van mijn fiets, verdwenen waren… En waar die pompen dan specifiek heen gaan? Tja.

In het anderhalve jaar dat ik nu al met mijn fiets doe, een record, is ook mijn fietspomp er nog niet afgestolen! En dat terwijl de UK-redactie toch ook in de binnenstad zit, net als de Engel en de Negende.

Misschien evolueert ons fietspompengebruik gewoon. Hebben we door schaarste de stangfietspompjes vervangen voor die oerdegelijke zwartijzeren pompen met houten voet en handvatten, of voor die hogedrukpompen met die maffe dubbele aansluitinkjes. En liggen die arme, ontheemde pompjes nu roestend op een hoopje onder de museumbrug, piepend bij elke zucht, te wachten tot ze hun baasje weer op zijn fiets richting station horen sjezen.

Er gaan ook wilde verhalen de ronde over dat de NAM hierachter zou zitten. Dat ze met het oog op de schadeclaims in ‘t Ommeland een aantal boren hebben stilgezet, om zo weer “binnen de norm” te vallen, terwijl ze ondergronds de fietsloze pompjes clandistien gas omhoog laten pompen. Dat de pompjes daar zwoegen in de Groningse klei tot ze van vermoeidheid met een laatste zucht knakken en de geest geven.

Zelf zie ik echter voor me dat de stangpompen het heft in eigen hand hebben genomen. Dat ze het zat waren om steeds weer bij hun partnerfiets weggerukt te worden, terwijl ze heus wel wisten dat men toch liever zo’n trendy hogedrukpomp gebruikt. Dat ze hun bruggen achter zich hebben opgeblazen en nu ergens ver weg luchtkastelen bouwen en samen aan een nieuw leven begonnen zijn.

Dit is mijn vurige wens voor de fietspomp, en mocht de mijne ooit verdwijnen, zal ik weten dat hij dan op een betere plaats is. En mocht jij ooit met een platte band in het centrum staan, wip maar even langs op de redactie (Oude Kijk in ‘t Jatstraat 28, naast de Harmo), wij hebben zo’n pomp met houten voet.

Groetjes!

 

Heb jij ook een vraag aan Tim? Mail dan naar timbakker@ukrant.nl

30-09-2014