De aarde trilt: films om van te beven

Rampenfilms. Wie is er niet gek op. Vooral als de aarde trilt. Daarom in deze Earthquake Week acht films om van te beven.

Hollywood zweert bij rampenfilms. Een woeste moeder natuur, zinkende cruiseschepen en aliens. Begin jaren dertig zat iedereen al te griezelen bij King Kong. Maar het genre werd pas echt populair toen in 1974 Earthquake op het grote doek verscheen.

Zelfs de kritisch pers bleek niet bestand tegen een hele stad vol schuddende wolkenkrabbers. De film zorgde ervoor dat het hele rampengenre een flinke boost kreeg.

MegaFault

megafault

8: trailer – Een allesverwoestende aardbeving trekt door Amerika. Er is maar één persoon die de wereld kan redden, de bloedmooie seismoloog Brittany Murphy (helaas overleden in 2009). Ze pakt het probleem op z’n Amerikaans aan, met explosieven en supersterke ruimtelasers. Wordt MegaFault de eerste Amerikaanse film zonder happy end?

 

Aftershock

Aftershock7: trailer -Eli Roth, beter bekend als ‘The Bear Jew’, denkt in de disaster-horror film Aftershock een lekkere tijd tegemoet te gaan tijdens een trip door Chili, maar wordt tijdens een avondje in een nachtclub verrast door een zware aardbeving. Als hij weer boven het puin uit kruipt begint de nachtmerrie pas echt.

 

 

Crack in the World

crackintheworld6: trailer – Wat gebeurt er als je solt met moeder natuur? In Noordoost Groningen weten ze het antwoord. Crack in the World (1965) doet er een schepje bovenop. Een deel van de aarde breekt letterlijk af als wetenschappers de geothermische energie uit het binnenste van de aarde proberen te halen.

 

 

Groningen beeft

groningen-beeft5: film – Rampenfilm van eigen bodem: Groningen beeft. In deze docu laat journalist Kick Stokvis de ingrijpende gevolgen van de gasbevingen voor de inwoners van Noordoost Groningen zien. ‘Alles ging heen en weer, op en neer, klokken stonden stil.’ We zaten op het puntje van onze stoel.

 

2012

20124: trailer – Oh nee, de wereld vergaat in 2012! Regisseur Roland ‘Independece Day’ Emmerich haalt alles uit de kast om de wereld te vernietigen: meteorieten, vulkanen, extreme vloedgolven en natuurlijk aardbevingen. Inhoudelijk niet de beste film ooit, maar de special effects zijn overweldigend.

 

 

The Impossible

theimpossible3: trailer –  The Impossible is een indrukwekkende film met Naomi Watts en Ewan McGregor gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een gezin dat gegrepen werd door de allesvernietigende tsunami van 2004. We hebben de nieuwsbeelden allemaal gezien, maar The Impossible laat je voelen hoe het is om er middenin te zitten.

 

 

Draquila

Draquila2: trailer – In 2009 legde een aardbeving met een kracht van 6,3 op de Schaal van Richter de Italiaanse stad L’Aquila in puin en nam de levens van 308 mensen. Na de ramp ging het drama verder. In bijna drie jaar tijd gebeurde er niets aan de wederopbouw. Volgens de inwoners zou voormalig premier Silvio Berlusconi de situatie hebben misbruikt voor eigen financieel gewin. Draquila onderzoekt zijn rol.

 

Tang shan da di zhen

tang1: trailer – Tang shan da di zhen (naschok) was een enorm succes in China. De film vertelt het aangrijpende verhaal van een moeder die na een aardbeving in Tangshen ontdekt dat haar twee kinderen vast zitten onder een stuk beton. Haalt ze genoeg steen weg om de een te redden, dan zal het stuk beton z’n balans verliezen en de ander doden.

23-01-2014