De ‘onverklaarbare ziekte’ te lijf

Spierpijn die zomaar opduikt, buikpijn die niet weggaat, altijd moe. Van alle mensen die bij de huisarts komen, heeft bijna de helft klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak te vinden is. Hoe zit dat? 

Onverklaarbare lichamelijke klachten komen ontzettend vaak voor, al noemt hoogleraar Judith Rosmalen, verbonden aan het UMCG, ze liever ‘onbegrepen’. Ook van de klachten die bij een algemeen internist in het UMCG belanden, blijft zo’n 65 procent onbegrepen. ‘Maar de afwezigheid van lichamelijke afwijkingen betekent niet dat de oorzaak van de klachten dus psychisch is’, zegt Rosmalen. ‘Dat is te kort door de bocht.’

Net zo ernstig

Bij alle klachten spelen zowel lichamelijke als psychische factoren een rol, of deze klachten nu begrepen of onbegrepen zijn. En die onbegrepen lichamelijke klachten kunnen net zo ernstig zijn en voelen, als klachten waarvan de lichamelijke oorzaak wel duidelijk is.

Bovendien: onbegrepen betekent niet onbehandelbaar. Net zoals bij begrepen klachten, zoals vermoeidheid bij MS en kanker, werkt psychotherapie om patiënten te helpen bij het omgang met die klachten.

Gedragsverandering

Bij de afdeling somatiek en psyche van PSYQ komt psychotherapeute Coos Rutgers van der Loeff veel mensen tegen met onverklaarbare lichamelijke klachten. Omgeving en huylpverleners staan vaak machteloos en de patiënten zelf voelen zich niet erkend.

Gedragsverandering geeft echter vaak goede resultaten. En dan is het vooral belangrijk dat de patiënt leert accepteren wat hij wel en niet kan. ‘Veel van hen hebben slecht contact met hun lichaam’, zegt Rutgers van der Loeff. ‘Pas als dat herstelt, kunnen ze hun grenzen aangeven.’

Volgens Rutgers van der Loeff zijn behandelingen die op het lichaam gericht zijn, een belangrijk hulpmiddel. ‘Via psychomotore therapie bijvoorbeeld, een behandeling in de gymzaal, leren patiënten met behulp van oefeningen de grenzen in hun lichaam waarnemen en ermee omgaan. De klachten verdwijnen misschien niet geheel, maar er is meestal wel verbetering.’

Kenniscafe Groningen  – donderdag 26 september 17.00 tot 18.30 uur in ForumImages. Naast Judith Rosmalen en Coos Rutgers van der Loeff, neemt ook Marjolein Berger, hoogleraar huisartsgeneeskunde, aan het gesprek deel.
Kaarten zijn op de dag zelf vanaf 16.00 uur gratis aan de kassa verkrijgbaar

 

25-09-2013