RUG bouwt dataserver voor ruimtemissie

Groningen krijgt een van de in totaal acht Europese datacentra die de gegevens gaan verwerken van de volgende Europese ruimtemissie Euclid.


In 2020 gaat de ruimtesonde Euclid van de European Space Agency (ESA) de lucht in. De sonde gaat superscherpe foto’s maken waarmee onder andere gezocht gaat worden naar donkere materie. ‘Donkere materie is niet gelijkmatig verdeeld over het heelal’, legt Koen Kuijken uit Leiden uit, die samen met de RUG een subsidieaanvraag deed bij onderzoeksfinancier NWO om het centrum te financieren. ‘We zoeken ernaar door middel van ‘zwaartekrachtlenzen’: de vervorming van licht door de zwaartekracht.’

De data van Euclid komen straks terecht in het nieuwe Dutch Science Data Centre dat de RUG gaat ontwikkelen. NWO stelde hiervoor twee miljoen euro ter beschikking. Eerder was al 6 miljoen uit andere bronnen toegezegd.

Big Data-experts

Het verwerken van de gegevens vereist zowel nieuwe hardware als nieuwe software. Ook de programmatuur wordt ontworpen door Groningse onderzoekers van het Donald Smitscentrum, waaronder medeaanvrager Edwin Valentijn. ‘We hebben ons in Groningen de laatste jaren ontwikkeld tot Big Data-experts’, zegt Valentijn. ‘Niet alleen kunnen we de hardware hier ontwikkelen, maar ook de intelligente laag. Die is minstens zo belangrijk.’

De onderzoekers die via de database toegang kunnen krijgen tot de gegevens van Euclid zullen immers hun weg moeten kunnen vinden in de vele miljoenen bytes. ‘Wij zorgen ervoor dat je wegwijs kunt worden in al die data en dat het op de juiste wijze wordt gearchiveerd’, zegt Valentijn.

10-02-2016