‘Aanpassen lesrooster kan niet’

Minister Bussemaker wil dat universiteiten hun lesroosters aanpassen, zodat studenten buiten de spits gaan reizen. Onmogelijk, zegt rector magnificus Elmer Sterken.

De minister wil 200 miljoen euro bezuinigen op de ov-studentenkaart. Dat lukt alleen als de studenten buiten de spits gaan reizen in het openbaar vervoer. Bussemaker heeft een manier bedacht om dat voor elkaar te krijgen: de universiteiten dreigen dat ze miljoenen mislopen als ze hun lesroosters niet aanpassen.

Volgens rector magnificus is dat echter niet mogelijk. ‘De planning van onze lesroosters is bijzonder complex. Iedere verandering die je daarin wilt aanbrengen zal voor grote problemen zorgen’, zei hij donderdag in de universiteitsraad.

Collegezalen zitten vol

Volgens Sterken zitten de collegezalen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vol. ‘Wat moeten we dan doen, ’s nachts college geven? Je zit ook met de inzet van medewerkers, en je moet ook gewoon kunnen eten.’

De rector magnificus denkt dat universiteitenvereniging VSNU en de Vereniging Hogescholen met de minister om de tafel moeten gaan zitten om haar plannen te bespreken. ‘Je moet dit landelijk aanpakken’, zegt hij.

Ook andere universiteiten zijn tegen de plannen. De Wageningen Universiteit noemt de uitspraken van de minister een ‘onrealistisch dreigement’. ‘Onze studenten hebben 32 contacturen per week, dat betekent dat de collegezalen tot het maximale worden benut. Wat Bussemaker wil is een onmogelijke puzzel’, zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland.

21-08-2014