Bankiers durven niet toe te geven dat ze het ook niet weten

We moeten de discussie over de graaicultuur in de financiële sector achter ons laten en de aandacht richten op de incompetentie van bankiers. Die boodschap brengt Boudewijn de Bruin morgen in zijn oratie als hoogleraar Financiële Ethiek.

De bankiers hebben de laatste jaren een indrukwekkende reeks blunders begaan, met als laatste dieptepunt de verwikkelingen bij SNS. Die incompetentie, aldus De Bruin, is minstens zo erg als de slechte moraal in de financiële wereld.

De nieuwe gedragscode voor de financiële sector, de zogeheten Bankierseed, heeft weinig effect. De afgelopen vijf jaar is het vertrouwen van de consument alleen maar gedaald: van 56 naar 31 procent.

Volgens De Bruin vergt het dus meer dan een betere moraal om het vertrouwen te herstellen. ‘We moeten eisen stellen aan de compentie van de bankiers, zorgen dat ze zich niet alleen omringen met ja-knikkers en dat ze hun lacunes in kennis toegeven.’

Bankiers durven vaak niet toe te geven dat ze het ook niet weten. Dus moeten ze zorgen dat ze het wèl weten.

Volgens De Bruin is dat niet alleen een opdracht voor de eigen sector, maar moet ook de overheid hierbij een rol spelen.

08-04-2013