Het is afgelopen met Windows XP

Het is afgelopen met Windows XP. De RUG laat het verouderde besturingssysteem achter zich en stapt over op Windows 7.

Het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) heeft er maanden mee geworsteld, maar nu is het toch eindelijk zover: UWP 2.0 wordt uitgerold, oftewel alle universitaire computers krijgen een flinke update. En dat betekent niet alleen een nieuwe Windows-versie, maar ook de overstap naar de ‘RUG-cloud’. Je kunt binnenkort overal ter wereld met een laptop of tablet gebruikmaken van de RUG-applicaties door in te loggen op uwp.rug.nl. Tenminste, zodra je faculteit officieel over is.

Uitrol

De uitrol verloopt in stappen. Deze maand is de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen aan de beurt. In november volgt Economie en Bedrijfskunde, eind januari Wiskunde en Natuurwetenschappen en vanaf maart zijn de faculteiten en diensten in de binnenstad aan de beurt. Medewerkers van het CIT trekken een aantal weken bij de faculteiten in om de overstap te begeleiden. Pc’s die de overstap naar Windows 7 niet aankunnen, worden vervangen.

De update had niet veel langer op zich moeten laten wachten. Microsoft stopt namelijk begin april met de technische ondersteuning van Windows XP. En dat betekent dat er ook geen updates meer komen die de pc’s beschermen.

De fabrikant beveelt daarom de nieuwste versie van het besturingssysteem aan, Windows 8. Maar dat ziet het CIT nog niet zitten. ‘We willen niet met Windows 8 starten, omdat dat net op de markt is. Windows 7 heeft zich al bewezen’, aldus technisch directeur Haije Wind.

28-10-2013