Bouw Infoversum gaat van start

De bouw van het Infoversum gaat van start. Volgende week donderdag gaat de eerste paal van het futuristische planetarium van de RUG in de grond.

Binnen veertien maanden moet het gebouw op het Cibogaterrein, naast de Bloemsingel, verrijzen. Volgend jaar mei moet het 3D-theater z’n deuren openen.

Het Infoversum, bedacht door hoogleraar astronomische informatietechnologie Edwin Valentijn, moet een theater worden voor wetenschap, cultuur en kunst, en  200.000 bezoekers per jaar trekken. Het planetarium, waar bezoekers middenin een projectie worden geplaatst, kan worden ingezet voor 3D-films, educatieve voorstellingen waarbij een expert vertelt aan de hand van projecties en zakelijke evenementen.

Het project, dat ruim 10 miljoen euro kost, wordt betaald door de RUG, Target en Target Holding (gelieerd aan de RUG), de gemeente Groningen, GasTerra en private partijen. De hoofdsom van het geld is subsidie vanuit Groningen en Drenthe dat via Target wordt ingezet voor het Infoversum.

De RUG gaat de zaal in de projectiekoepel, waar 265 mensen kunnen zitten, voor één dagdeel per week huren voor colleges, congressen en bijeenkomsten. Maar het theater gaat volgens Valentijn ook nauw samenwerken met het Groninger Forum, Noorderzon en Eurosonic.

20 maart 2013

20-03-2013