Minder studenten naar Groningen door afschaffen OV

Het lijkt erop dat er minder studenten uit het zuiden en westen van het land naar de RUG zullen komen als de OV-jaarkaart afgeschaft wordt. Dat blijkt uit de bachelor thesis van Anne-Elisabeth Chardon.

Voor haar studie landschapsgeschiedenis deed Chardon onderzoek naar de bereidheid van studenten om voor hun reis met het openbaar vervoer te betalen. Nu kunnen studenten gratis door de week of in het weekend gebruik maken van de trein of de bus, maar door de bezuinigingen staat de OV-kaart straks op de helling.

Om te onderzoeken of studenten bereid zijn voor hun reis te betalen, vroeg ze vwo-6 leerlingen uit de drie noordelijke provincies naar hun eisen voor een toekomstige studentenstad. Ook ondervroeg ze eerstejaars studenten in Groningen die uit het zuiden of westen van het land komen naar hun overwegingen om voor de RUG te kiezen.

Universiteit in de buurt

Willen studenten de lange reis nog wel maken als die straks niet meer gratis is? Nee dus, ze willen niet meer ver reizen. ‘Vooral vrouwen kiezen dan liever een universiteit in de buurt’, licht Chardon toe.

Volgens de huidige plannen zijn er drie mogelijkheden: een volledige afschaffing van de ov-jaarkaart, een trajectkaart of een kortingskaart. Alleen bij de invoering van een trajectkaart zal het kiesgedrag van studenten nauwelijks  veranderen, blijkt uit het onderzoek. ‘Met name bij invoering van een kortingskaart of volledige afschaffing van de ov-jaarkaart zullen studenten uit het noorden sneller voor de RUG kiezen terwijl studenten uit het zuiden en westen een universiteit in hun omgeving opzoeken’, vertelt Chardon.

Uitkomst is glashelder

De vraag is alleen of het ooit zo ver zal komen. ‘In de loop van 2014 zullen de plannen nader toegelicht worden. Het sociaal leenstelsel willen we in het schooljaar 2015-2016 invoeren,  maar waarschijnlijk zal het reisproduct voor studenten pas in 2017 veranderen. Vooralsnog verandert er dus nog even niets’, licht een medewerker van DUO toe.

Dat wist Chardon niet toen ze met haar onderzoek bezig was. ‘Pas toen ik bijna klaar was bleek dat de plannen niet in 2014 maar pas in 2017 doorgevoerd zullen worden’, vertelt ze. Maar de uitkomst is  glashelder: áls de overheid besluit het OV niet meer voor studenten te vergoeden, dan zullen er veel minder mensen uit het westen en zuiden in Groningen gaan studeren.

26-02-2014