Politieke partijen zoeken studenten op

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart zijn studenten een belangrijk mikpunt voor veel lokale politieke partijen.  ChristenUnie en VVD waren paraat bij het Academiegebouw.

De ChristenUnie probeerde haar nieuwe campagnetactiek  uit voor de trappen van het academiegebouw. ‘Wij willen mensen prikkelen om hun mening. Niet alleen maar informatie zenden of flyers uitdelen, maar in discussie gaan,’ aldus Tweede-Kamerlid Gert Jan Zeegers (ChristenUnie).

IMG_9495-2Lingobal gooien

Iedere voorbijganger loopt tegen de zin aan: ‘Meer koopzondagen zijn slecht’.  Met op grote borden geponeerde stellingen probeert de partij de aandacht te trekken van voorbijgaande studenten en medewerkers. Deze kunnen hun mening daarover geven door een lingobal in een bak te gooien: eens of oneens. De uitslag: 50/50.

Weinig contact

De tweede stelling gaat over integratie tussen Stadjers en studenten. Is de student ook stadjer? ‘Er is weinig contact tussen deze twee groepen’, vindt student psychologie David Duyff (25). ‘Om problemen zoals geluidsoverlast te voorkomen zou dat wel moeten veranderen.’ Met de laatste stelling snijdt het campagneteam de discussie aan over de onzekere baanperspectieven van veel studenten. Wel of niet blijven in Groningen als er werk is?

De ChristenUnie behaalde bij de lokale verkiezingen in 2010 5% van de Groningse stemmen en heeft momenteel 2 zetels in de gemeenteraad. Traditioneel spant de Partij van de Arbeid de kroon, gevolgd door de VVD en GroenLinks. Succesvolle nieuwkomers zijn de Stadspartij en Student en Stad. David Duyff weet nog niet wat hij gaat stemmen. ‘Maar lokale politiek is wel belangrijk. Het gaat niet over vage vergezichten, maar over concrete dingen in mijn eigen leefomgeving. Daarom ga ik stemmen.’

Op scherp

Volgens  Zeegers maakt de ChristenUnie een goede kans onder Groningse studenten, vanwege de vele leden van studentenvereniging Navigators (450 leden) en de Gereformeerde Studentenvereniging (220 leden). Zijn optimisme verandert in strijdlust wanneer toevallig Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs (VVD), langsloopt.

Hij is op uitnodiging van NEXT, het nieuwe loopbaancentrum van de universiteit, op weg naar het Academiegebouw om in discussie te gaan met studenten. Het voorstel van staatssecretataris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) voor de strafbaarstelling van de illegaliteit heeft de verhouding tussen beide partijen op scherp gezet. Zeegers: ‘Dit wordt spannend. We gaan hem eens even warm onthalen.’

 

27-02-2014