‘Onderwijs moet veranderen’

Het onderwijs aan de RUG gaat veranderen. Geen ellenlange hoorcolleges meer, maar meer interactieve werkgroepen. Dat zei rector magnificus Elmer Sterken tijdens de opening van het academisch jaar.

De arbeidsmarkt verandert snel en is internationaal georiënteerd, mensen switchen vaker van baan en technologie heeft een steeds grotere invloed op ons werk. Studenten moeten daarop worden voorbereid, vindt Sterken.

‘We moeten onze studenten leren hoe ze informatie moeten waarderen , hoe ze projecten moeten managen en hoe ze zich moeten voorbereiden op een internationale carrière’, zegt hij.

Flipping the classroom

Het onderwijs moet zich daarop aanpassen. Als voorbeeld noemde Sterken ‘flipping the classroom’, een ‘topprioriteit voor de universiteit’, waarbij studenten thuis (online) in de stof duiken, in plaats van luisteren naar ellenlange hoorcolleges, om daarna op de universiteit in werkcolleges aan de slag te gaan. ‘Ik ben me ervan bewust dat dit een cultuurschok zal zijn, voor zowel studenten als medewerkers. Maar nieuwe generaties studenten zullen zich gemakkelijk aanpassen.’

Verder wil Sterken dat studenten vaker worden getoetst en meer samenwerken. ‘Video conferenties, het delen van documenten en data-opslag zijn tools die nu al beschikbaar zijn.’

01-09-2014