RUG kijkt naar extra tentamengebouw

De RUG wil misschien een extra pand kopen om tentamens in af te nemen. Op die manier moet het ruimtegebrek tijdens tentamenperiodes worden opgelost.

Dat heeft het universiteitsbestuur onlangs besloten. De afdeling Vastgoed en Investeringsprojecten (VGI) – verantwoordelijk voor de gebouwen van de universiteit – gaat op zoek naar een geschikt gebouw.

De tentamenzalen zitten overvol, omdat alle faculteiten door de nieuwe jaarindeling op hetzelfde moment tentamens hebben. In voorgaande jaren huurde de universiteit zalen in Martiniplaza, maar dat blijkt niet altijd mogelijk. Dit jaar is de evenementenhal al gereserveerd.

Plan afgeschoten

Het universiteitsbestuur wilde daarom het aantal tentamenmomenten op een dag uitbreiden, maar ziet daar na kritiek van de faculteiten vanaf. De faculteiten vonden dat op die manier een verantwoorde afname van grote schriftelijke tentamens niet kon worden gegarandeerd.

‘En daarmee blijft de situatie dus zoals die nu is en daarmee ook het knelpunt van het vinden van voldoende tentamenruimte’, reageert RUG-woordvoerder Gernant Deekens. ‘Dat proberen we op te lossen door ruimte bij te huren. Verder onderzoeken we de mogelijkheid om extra ruimte in eigen beheer te realiseren. Of dit bestaande bouw is of nieuwbouw, dat kan ik nog niet aangeven.’

Tentamens op zaterdag

Als de plannen voor aankoop van een extra tentamengebouw doorgaan, kan het waarschijnlijk over drie jaar in gebruik worden genomen. Tot die tijd moeten de faculteiten er volgens het universiteitsbestuur ‘serieus rekening mee houden dat in iedere tentamenperiode, tentamens op vrijdagavond en zaterdag zullen moeten worden ingeroosterd’, schrijven ze aan de faculteitsbestuurders.

19-01-2015