RUG krijgt voorlopige voldoende

Een voorlopige voldoende. Dat is het oordeel van de commissie van accreditatieorganisatie NVAO, die de RUG de afgelopen dagen bezocht.

De bestuurders van de universiteit waren de afgelopen weken behoorlijk zenuwachtig. ‘Het is van groot belang dat iedereen zich ervan bewust is dat van een goede beoordeling van het RUG-onderwijs zeer veel afhangt’, benadrukte universiteitsbestuurder Sibrand Poppema enkele weken geleden nog in een mail aan alle studenten en medewerkers.

Het oordeel van de commissie, die checkt of de RUG de zaken op het gebied van onderwijskwaliteit onder controle heeft, valt ze waarschijnlijk flink tegen. Na het bezoek van drie dagen liet de commissie vanmiddag mondeling weten de RUG een voorlopige voldoende te geven.

Een positief oordeel van de eigen kwaliteitsbewaking betekent dat afzonderlijke opleidingen voortaan sneller en eenvoudiger kunnen worden gekeurd. Maar is het oordeel negatief, dan betekent dat flinke reputatieschade in binnen- en buitenland.

De instellingstoets kan worden behaald, behaald onder voorwaarden of niet behaald. De RUG lijkt nu in de middencategorie te vallen, wat betekent dat de universiteit een jaar lang de tijd krijgt om orde op zaken te stellen. Lukt dat niet, dan verliest de universiteit het keurmerk.

Maar, zover is het nog niet. De commissie moet eerst het voorlopige oordeel officieel vastleggen in een rapport. Dat volgt in mei. ‘Daarin zullen enkele opmerkingen over het een en ander staan’, zegt RUG-woordvoerder Jos Speekman. ‘De RUG krijgt de kans om daarop te reageren. Pas daarna gaat het naar de NVAO.’

De universiteit krijgt dus nog de kans om zijn eigen visie op de kritiekpunten te geven. Op welke onderdelen de commissie kritiek had, wil de universiteit nog niet zeggen omdat het om een voorlopig oordeel gaat.

De universiteit van Rotterdam kreeg net als de Hanzehogeschool eerder het oordeel ‘positief onder voorwaarden’.

 

 

 

11-04-2013