RUG neemt mysterieus ventilatiesysteem

De Aula van het Academiegebouw heeft een nieuw mysterieus ventilatiesysteem, waarvan de werking wetenschappelijk nog niet verklaard is.

Iedereen die wel eens een promotie heeft meegemaakt in de Aula kent het: je kunt er moeilijk je aandacht bijhouden. En dat ligt niet per se aan de toespraken en rituelen, maar meer aan het binnenklimaat. ‘We krijgen al jaren klachten van mensen dat het er benauwd is en dat ze slaperig worden. Dat moest voor de festiviteiten van het lustrum volgend jaar worden opgelost’, vertelt installatiedeskundige Peter Hartman van het Facilitair Bedrijf.

Revolutionair

Hartman stuitte na wat onderzoek op een ‘revolutionair systeem’ dat de luchtkwaliteit en temperatuur in de zaal sterk kan verbeteren, ontwikkeld door de Duitse ingenieur Bauer. Het systeem werd zeven jaar geleden al bedacht, maar sindsdien nog maar mondjesmaat toegepast in Duitsland en Zwitserland. Veel bedrijven durven het namelijk nog niet aan.

‘Iedereen weet dat warme lucht stijgt, maar met dit systeem is dat precies andersom. Warme lucht gaat naar beneden’, vertelt Hartman. Hoe het precies werkt, weet hij niet. Bauer – die een patent op het systeem heeft – wil alleen vertellen dat het hoge en lage drukgebieden creëert, waardoor er een overdruk in de zaal ontstaat.

Deken

Hartman: ‘Het systeem maakt een chaos qua luchtstromen, waardoor je een soort deken om je heen krijgt. Als je binnenloopt met blote armen voelt het ook anders aan. Waarom het werkt weet ik niet, de wetenschap kan het op dit moment nog niet verklaren. Ik heb twee studenten in Eindhoven gevraagd er onderzoek naar te doen.’ Maar dát het werkt, is wel duidelijk.

1111 Aula rookproeven foto

De 320 aanwezigen bij de opening van het academisch jaar, afgelopen september, zijn namelijk stiekem als proefkonijnen gebruikt. Tijdens de speeches werd de zaal constant in de gaten gehouden door twaalf temperatuuropnemers. Het systeem – dat eigenlijk niet meer is dan nieuwe software voor de bestaande ventilatie – wist bij een buitentemperatuur van 29 graden Celsius de zaal keurig op 24,2 graden te houden.

‘Niemand klaagde er meer over dat ze slaperig werden’, vertelt de installatiedeskundige. ‘Normaal sta ik er ook altijd te transpireren in mijn pak en toga, maar dit jaar heb ik daar veel minder last van gehad’, vult rector magnificus Elmer Sterken aan, die ieder jaar de openingsrede houdt.

UB

Bij rookproeven bleek de luchtcirculatie ook veel beter. ‘In de zaal hangen grote kroonluchters die veel warmte afgeven. Normaal zorgt dat ervoor dat de rook stijgt. Maar dat is nu niet het geval, de rook verspreidde zich heel constant door de ruimte en bleef gewoon in de kroonluchters hangen. Probeer dat maar eens te verklaren, dat gaat tegen alle natuurwetten in’, zegt Hartman. Daarnaast blijkt het systeem nu veel zuiniger, het bespaart dertig procent energie.

Het ventilatiesysteem draait nu alleen in de Aula. Maar als het een jaar succesvol heeft gewerkt wordt het waarschijnlijk ook in andere gebouwen ingezet. Hartman: ‘We hopen dat we met een beter binnenklimaat de prestaties van studenten kunnen verbeteren. We kijken daarom nu of we het ook kunnen toepassen bij de renovatie van de Universiteitsbibliotheek (UB). Maar we onderzoeken ook of we het kunnen toepassen in de tentamenhal en Bernoulliborg.’

 

 

12-11-2013