Nieuwe tijdelijke directeur voor KVI

Hoogleraar Ad van den Berg is benoemd tot ad interim directeur van het KVI-CART (Center for Advanced Radiation Technology).

van den berg

Hij volgt vanaf 1 januari interim-directeur Cees Sterks op, die met pensioen gaat.

Het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) zit in een turbulente periode. Na maanden van onderhandelingen is enkele dagen geleden het reorganisatieplan van het instituut goedgekeurd. Het centrum wordt opgesplitst om het te redden. Een deel van het personeel wordt ondergebracht in het nieuwe KVI-CART, de rest gaat over naar de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Wisselingen

Het instituut maakt in korte tijd veel wisselingen aan de top mee. De vorige directeur, Klaus Jungmann, besloot enkele maanden geleden uit zijn functie te stappen omdat hij het niet eens was met de toekomstplannen. Hij werd opgevolgd door econoom Cees Sterks. Hoogleraar astrodeeltjesfysica Ad van den Berg neem nu het stokje van hem over, totdat een nieuwe directeur is gevonden.

‘We hebben net een managementteam gevormd en de eerste gesprekken gehad over wat er op ons pad ligt’, vertelt Van den Berg. Hij is voor zes maanden benoemd. ‘Dan kijken we opnieuw hoe we ervoor staan’, zegt hij.

thumb-KVI

Permanente vervanger

De personeelsleden in de universiteitsraad drongen er onlangs bij het universiteitsbestuur op aan snel een nieuwe directeur te benoemen.
‘Zonder een nieuwe directeur is het een stuurloos schip’, concludeerde Jan Visser van de personeelsfractie.

Volgens de Personeelsfractie voor de Wetenschap zal het echter niet meevallen om een nieuwe kapitein te vinden. ‘Wat zijn de kansen om een vooraanstaand wetenschapper te vinden die deze functie wil aannemen? Om directeur te worden van een instituut dat duidelijk in de problemen verkeert’, vroeg voorzitter Nicolai Petkov zich hardop af. De nieuwe directeur moet er volgens de personeelsleden vooral voor zorgen dat de neuzen binnen het instituut weer dezelfde kant op staan.

De zoektocht naar een permanente vervanger is al begonnen. ‘Een eerste rondgang heeft al wat namen opgeleverd’, aldus universiteitsbestuurder Jan de Jeu.

12-11-2013