Start Mediastudies nog onzeker

Komt Mediastudies er nu wel of niet? Letteren moet nog even wat langer wachten op het antwoord.

Het ministerie van onderwijs gaf enkele maanden geleden een negatief advies voor de start van de opleiding. De nieuwe bachelor – die zich richt op de wetenschappelijke bestudering van de media – zou niet voldoende bij het RUG-profiel sustainable society passen.

De universiteit tekende bezwaar aan. Maar de reactie van het ministerie laat al weken op zich wachten. ‘De afhandeling van de bezwaarprocedure is helaas vertraagd. We mogen nu in de loop van januari voor de commissie die over de bewaarschriften gaat ons standpunt uitleggen. Hoe snel er daarna een uitspraak komt is ons nog niet bekend’, vertelt letterendecaan Gerry Wakker.

Meer studenten

De nieuwe bachelor moet er net als de brede bachelor Europese Talen en Culturen voor zorgen dat meer studenten naar Groningen komen. Want meer studenten betekent meer geld. En dat kan de faculteit, die jaarlijks 2,5 miljoen euro moet bezuinigen, goed gebruiken.

Letteren wilde daarom de opleiding graag per 1 september 2014 beginnen. Maar dat lukt niet. ‘Op zijn vroegst zal de bachelor per 1 september 2015 beginnen en ook dat is helaas niet zeker’, meldt de faculteit op de RUG-site. Want als er al een positief oordeel volgt op het bezwaarschrift, dan moet Mediastudies nog de toets nieuwe opleidingen doorstaan, het keurmerk van accreditatieorganisatie NVAO.

19-12-2013