Mediastudies mag nog niet van start

Het ministerie van onderwijs ziet de nieuwe studie mediastudies niet zitten. Het gaf een negatief advies voor de start van de opleiding. De universiteit is het daar niet mee eens.

De nieuwe bachelor Mediastudies moet er net als de net ingevoerde brede bachelor Europese Talen en Culturen voor zorgen dat meer studenten naar Groningen komen. Want meer studenten, betekent meer geld. En dat kan de Faculteit Letteren, die jaarlijks 2,5 miljoen euro moet bezuinigen, goed gebruiken.

De eerste hobbel om die nieuwe opleiding te beginnen, de macrodoelmatigheidstoets, levert echter problemen op. Die toets moet de wildgroei aan overbodige nieuwe studies tegengaan. Na een negatief advies van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO) heeft het ministerie van onderwijs besloten dat mediastudies niet aan de eisen voldoet.

Profiel

‘De opleiding is vooral afgewezen op het feit dat het niet in het RUG-profiel sustainable society zou passen. Maar wij zien dat toch anders’, legt letteren-decaan Gerry Wakker uit. Binnen een week stuurt de faculteit een bezwaarbrief naar Den Haag.

Na de bezwaarbrief heeft het ministerie nog zes weken om te reageren. Daarna, als er een positief oordeel volgt, moet mediastudies nog de toets nieuwe opleidingen doorstaan, het keurmerk van accreditatieorganisatie NVAO.

‘We willen de opleiding graag op 1 september 2014 beginnen. Dat zal krap worden’, realiseert Wakker zich. ‘We bereiden alles voor. Het zou kunnen betekenen dat we het eerste jaar met een klein aantal studenten moeten beginnen, omdat we weinig aan pr hebben kunnen doen. Maar nu eerst de bezwaarprocedure afwachten.’

01-10-2013