Verenigingen morrend akkoord met Next

Studieverenigingen en de RUG zijn het eindelijk eens over het delen van hun carrièregerelateerde activiteiten met loopbaancentrum Next. Ze hebben er twee jaar over gesteggeld.

De universiteit scoort al jaren slecht in de ranglijstjes op het aanbod van career services. Dat komt omdat de studieverenigingen zelf de carrièregerichte congressen en vacatures regelen, die daardoor niet meetellen in de scores van de RUG.

De universiteit wil deze activiteiten daarom samenbrengen onder het eigen loopbaancentrum Next, zodat ze wél meetellen. ‘Maar de verenigingen hebben vaak sponsordeals met bedrijven en waren bang deze inkomsten mis te lopen’, zegt voorzitter Frank Hop van de samenwerkende studieverenigingen (FVOG).

Moeizaam van de grond

Het loopbaancentrum ging al anderhalf jaar geleden van start. Eén van belangrijkste plannen echter, – het online platform ConNEXT waarop studenten, alumni en werkgevers elkaar kunnen ontmoeten voor activiteiten en vacatures -, kwam hierdoor maar moeizaam van de grond.

Tot nu toe fungeert de MyCareer-pagina op Nestor als platform. Alleen biedt het nauwelijks meer dan vacatures voor stages. Bovendien hebben werkgevers er nog geen toegang toe. ‘Maar dat is in de toekomst wel de bedoeling’, zegt Shanty Vriesema van Next.

Marug niet blij

Studievereniging Marug van marketing is nog altijd niet blij met het platform. ‘Er zijn goede stappen vooruit gemaakt en gelukkig hebben wij een erg behulpzame faculteit’, zegt Janiek Moes. ‘Toch staan we nog negatief tegenover ConNext. Als het systeem straks open is voor bedrijven en zij hier vacatures kunnen plaatsen werkt dat wel concurrerend tegenover ons.’

Dat de studieverenigingen nu toch overstag gaan, komt doordat ze financieel afhankelijk zijn van de RUG, zegt Hop. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat de samenwerking soepel zal verlopen en wij hopen uiteraard dat het beoogde effect zelfs op korte termijn al zichtbaar zal zijn.’

 

23-01-2014