Verkiezingsuitslagen: u-raad opgeschud

De verkiezingen van de RUG hebben de samenstelling van de universiteitsraad voor komend collegejaar flink door elkaar geschud. Zowel binnen de personeelsgeleding als in die van de studenten zijn er 'historische' veranderingen.

Het lukt het publiek maar niet om stil te blijven als universiteitsbestuurder Jan de Jeu woensdag in de kantine van het Academiegebouw de uitkomst van de u-raadsverkiezing onthult. Hij gooit dan ook het ene na het andere ‘bommetje’ de zaal in.

Wytse Valkema van lijst Calimero

Wytse Valkema van lijst Calimero

De eerste ziet iedereen nog aankomen. ‘De Groninger Studentenbond maakt straks voor het eerst sinds vele jaren geen deel meer uit van de u-raad.’

De partij besloot zelf om zich niet verkiesbaar te stellen. Maar de daarvoor in de plaats gekomen Onafhankelijke Studentenraad slaagde er ook niet in de beoogde zetel te bemachtigen.

Die gaat onder luid gejuich wel naar Lijst Calimero, die er straks vijf in plaats van vier bezet. Studentenorganisatie Groningen houdt haar zeven zetels. Het nieuwigheidje bij die club komt in de persoon van Alexandra Crisan. De enige internationale studente die dit jaar een plekje in de u-raad probeerde te veroveren, verovert met 431 stemmen zelfs de tweede plaats op de lijst.

Zorgelijk

De studentleden moeten van De Jeu met meer dan hun inhoudelijke standpunten aan de bak. Het opkomstpercentage voor de verkiezing daalde namelijk van 31,5 procent in 2012 naar een ‘zorgelijke’ 29,7 procent nu.

Ook bij het personeel ziet de vertegenwoordiging er straks anders uit. Met de komst van de Personeelsfractie voor de Wetenschap konden de stemmers hierbij voor het eerst sinds jaren weer uit twee lijsten kiezen. De meesten bleven bij de vertrouwde personeelsfractie, wat haar negen zetels oplevert. De nieuwkomers winnen er drie. Maar omdat zij maar twee kandidaten hebben, blijft een zetel onbezet. Dit leidt tot nog iets opmerkelijks: de studentgeleding is nu groter dan die van het personeel.

Verkiezingen waren er ook voor de dienst- en faculteitsraden. Bij de dienstraden bleken de kiezers eigenzinnig. De Jeu: ‘Ze hebben heel wat lijsten flink door elkaar gegooid.’

Zo is Maarten Goldberg – aanvankelijk nummer 7 op de kieslijst voor de dienstraad van de Universiteitsbibliotheek – met 26 stemmen tot lieveling en nummer één gebombardeerd.

Alle uitslagen worden binnenkort op de website van de RUG gepubliceerd.

22-05-2013