Wat moet dat dikke wijf daar bij GUTS?

Elsemiek is smoorverliefd op Tom. Maar wat moet dat dikke wijf daar? Een vet varken op het toneel, daarmee viert GUTS haar 45-jarig bestaan.

GUTS is het theatergezelschap van de studie Engels. Bestuurslid Elsemiek Hes: ‘We zijn niet eens begonnen met Shakespeare.’ Wel met Fat Pig dus, dat de studenten deze zaterdag in het INTheater spelen.

De lustrumvoorstelling komt na een lange geschiedenis van goede en minder goede voorstellingen, stelt trouwe fan Hans Jansen, studieadviseur bij Engels. ‘Ik heb bijna geen voorstelling gemist, van 1981 tot 2013’, vertelt hij.

Zelf speelde hij vijf jaar mee, zat een jaar in het bestuur en regisseerde ook nog een paar jaar. ‘Eigenlijk is er niks veranderd. Het zijn allemaal rechtgeaarde amateurs die gewoon zin hebben om gezellig een stuk te maken.’

Smoorverliefd

In Fat Pig speelt Elsemiek een ‘vol’ meisje, op wie zakenman Tom, gespeeld door Logan van Steenderen, smoorverliefd wordt. Dat valt niet in goede aard bij zijn knappe ex Jeannie en snelle zakenvriend Carter. Die doen er dan ook alles aan doen om hem te overtuigen niet met haar verder te gaan. Ze vragen zich af, wie dat dikke wijf is.

Elsemiek: ‘En dan volgt de vraag of Tom alle vooroordelen aan de kant zet, of toegeeft aan de druk van zijn vrienden.’

‘Zwaar en indrukwekkend’, vindt Logan de afgelopen weken. In slechts acht weken zetten de spelers het stuk op poten. In januari waren de audities en komende zaterdag staan ze op de planken. ‘Ik heb er heel veel zin in, maar ben wel doodnerveus’, vertelt Elsemiek.

Internationals

De spelers zijn voornamelijk studenten Engels, maar er zijn ook een paar externen erbij, waaronder regisseur Janene van Loon, die doceert bij het Talencentrum. En twee internationals, uit de VS en uit Lithouwen. ‘Dat is iets dat de afgelopen tien jaar erg veranderd is’,  aldus Jansen. ‘De spelers zijn veel internationaler geworden en dat is leuk. Het zorgt voor heel veel diversiteit en er komen daardoor veel internationale studenten op de voorstellingen af.’

GUTS speelt komende zaterdag twee voorstellingen in het INTheater in de Usva. Tussendoor hebben ze een lustrumborrel. Jansen kan er helaas niet bij zijn. ‘Ja heel jammer, maar ik ben zaterdag naar Othello in Diever.’

Toch wel Shakespeare dus.

07-03-2013